ADO-fans bekladden de Amsterdamse Dokwerker met groene en gele verf

Groen en geel zijn de kleuren van de Haagse club en Ajax speelt aankomende zondag een wedstrijd tegen ADO.

De Dokwerker in Amsterdam is beklad met groene en gele verf.
De Dokwerker in Amsterdam is beklad met groene en gele verf. Foto Koen van Weel/ANP

Het bronzen beeld De Dokwerker en Café Betondorp in Amsterdam zijn donderdagnacht door ADO-fans beklad met groene en gele verf. Een groep ADO-supporters heeft beelden van de vernielingen . Groen en geel zijn de clubkleuren van ADO.

Op verschillende plekken in Amsterdam zijn ook muren, reclamezuilen en verkeersborden bekladderd. Op beelden die de groep deelde is ook een antisemitische leus te zien, evenals het Haagse netnummer 070. Met graffiti kalkten de vandalen tevens “iedereen mag komme niemand = welkom” [sic] op een Amsterdamse muur.

Aanstaande zondag speelt ADO tegen Ajax in Den Haag. Een groep Ajaxsupporters wil diezelfde dag demonstreren in Den Haag omdat zij niet welkom zijn bij de uitwedstrijd. Na een aantal incidenten zijn de Ajacieden sinds 2009 niet meer welkom in het stadion De Kuip van Feyenoord en sinds kort daarna ook niet meer in Den Haag.

ADO heeft “met klem” afstand genomen van de bekladdingen. “Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest”, schrijft Algemeen Directeur Mattijs Manders in een verklaring.

De Februaristaking

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aangifte gedaan van het vandalisme in haar stad. “De Dokwerker [...] is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf”, zo staat in een verklaring.

De Dokwerker herinnert aan de Februaristaking van 1941. Dit was een protest tegen de Jodenvervolging waaraan tienduizenden mensen in en rondom Amsterdam meededen. De staking wordt op maandag 25 februari herdacht.

Om te achterhalen wie de daders zijn, heeft de Amsterdamse politie beveiligingscamerabeelden in beslag genomen. Er zijn vernielingen aangericht, zegt een woordvoerder van de politie tegen NRC, maar of er ook sprake is van discriminatie zal uit onderzoek moeten blijken. “We vinden het sowieso ongepast als je dit doet, maar al helemaal als je dat doet op De Dokwerker. Dan heb je geen idee hoe de geschiedenis in elkaar steekt”, zegt de woordvoerder.

Lees ook: Wat op dit plein gebeurde, moet blijvend worden herdacht

Correctie op 22 februari: in een eerdere versie stond abusievelijk dat de Ajacieden sinds 2005 niet meer welkom zijn in De Kuip. Dit is aangepast.