Bezorgservice

FNV klaagt Picnic aan om schenden supermarkt-cao

Het distributiecentrum van online supermarkt Picnic.
Het distributiecentrum van online supermarkt Picnic. Foto Lex van Lieshout / ANP

Vakbond FNV begint een rechtszaak tegen online supermarkt Picnic omdat die weigert de supermarkt-cao toe te passen. Medewerkers van het bedrijf zouden daardoor gemiddeld 2 euro per uur minder verdienen dan collega’s bij traditionele supermarkten. Picnic vindt dat zijn medewerkers niet onder de cao vallen, omdat het bedrijf geen fysieke winkels heeft. Bovendien vindt het de in 2017 afgesloten cao ouderwets, onder meer omdat er weekendtoeslagen betaald moeten worden. Voor FNV-bestuurder Marianne Jekkers staat cao-deelname van Picnic buiten kijf. Ze citeert uit de cao-tekst dat „iedere fysieke en virtuele inrichting” onder de cao valt „waar overwegend een verscheidenheid aan verbruiksartikelen […] wordt verkocht”. Als voorbeeld worden groente, fruit en dranken genoemd. De webshop van Albert Heijn, Picnics grootste concurrent, hanteert de cao ook. (NRC)