‘Altijd leuk om de dingen eens van een andere kant te bekijken’

Blik op de inzendingen van februari met als thema ‘Nederland heeft lief’, door Ilvy Njiokiktjien.

With Love
With Love Rik van den Hurk

„Heel veel stelletjes” ziet fotografe en jurylid Ilvy Njiokiktjien als ze de inzendingen bekijkt die deze maand tot nu toe bij de fotowedstrijd zijn binnengekomen. Hand in hand, zoenend, wandelend over het strand, turend in de verte. Logisch, met een thema als ‘Nederland heeft lief’. Wat haar daarbij opvalt: „Ze zijn heel vaak van achteren gefotografeerd, op de rug!”

Ze snapt het wel. „Ik kan mij herinneren dat ik het in mijn eerste jaren als fotograaf ook heel spannend vond om mensen van dichtbij van de voorkant te fotograferen, zeker als het over de liefde gaat. Het is heel intiem. Van de achterkant is het veel makkelijker. Maar het gevolg is dat er een afstand voelbaar is, juist doordat je geen gezichten ziet.”

Marmotten en olifanten

Niet alleen verliefde stelletjes domineren de inzendingen, het wemelt ook van de dieren: katten en honden, maar ook marmotten, geiten, paarden, koeien, zelfs olifanten. „Nederland houdt van dieren, dat is wel duidelijk. Het hoeft bij liefde natuurlijk ook niet altijd meteen over de kinderen of een partner te gaan. Liefde voor een dier of voor een mens voelt voor veel mensen blijkbaar hetzelfde aan.”

Lief. Bram Kruit

Een originele dierenfoto vindt ze bijvoorbeeld Lief van Bram Kruit. „Grappig perspectief, zo van bovenaf. Altijd leuk om de dingen eens van een andere kant te bekijken. Daar hou ik van. Zoiets valt meteen op tussen de al die rechttoe rechtaan foto’s. Je kan je alleen wel afvragen wat deze foto behalve de titel met het thema te maken heeft.”

Rust en liefde

Een beeld dat duidelijk wel in het thema past is Zussenliefde van Anita van Helvoirt-Lodder. „Wat een lieve foto! Die straalt een heleboel liefde tussen de zusjes uit. En heel veel rust. Schattig, dat handje.” Grappig: „Overal die kijkende ogen, terwijl de meiden zelf hun ogen dicht hebben. Leuk ook, dat rechterkussen met dat ene hartje.” Klein minpuntje: „De foto is langwerpig uitgesneden. Jammer, want dan is een foto vaak uit balans. Het laat dingen weg waar ik juist benieuwd naar ben.”

Nog een mooi voorbeeld: Pictures from home - pap en mam, van Gabriëlle de Kroon. „Je partner de afstandsbediening aangeven – als dat geen ware liefde is!” Ook hier ziet Njiokiktjien veel leuke details: „Een beetje treurig schilderijtje, een lelijk stopcontact waar de stekkers uitsteken en nog een oplader in zit. En dan die man met z’n blote voeten languit op de bank… Dit zegt veel over zo’n huis. Typisch Nederlands. Ik ben gek op foto’s van het dagelijkse leven.”

Zussenliefde
Anita van Helvoirt
Pictures from home - pap en mam
Gabriëlle de Kroon

Schilderij

Een foto die er volgens de fotografe echt uitspringt: With Love, van Rik van den Hurk. „Mooi licht, het lijkt wel een schilderij. En een fijn moment, zo’n klein gezinnetje met pas een baby erbij.” Toch een kleine tip: „Links achter het meisje is het druk, daar had best wat van de foto af gekund.” En: „Misschien een klein stapje naar links. Dan had je er als fotograaf nog net iets beter voor gestaan.” Maar oké, dat is pietlutterij. „Dit is gewoon heel goed gedaan.”

Ikea-posters

Er zijn ook foto’s waar je twee keer over na moet denken voor je die instuurt. Njiokiktjien doelt met name op die zwart-wit foto’s met daarin één detail in kleur. „Veel te kitscherig. Dat doet me te veel denken aan de posters van Ikea.” En selfies. „Als je bij het thema ‘Nederland heeft lief’ een foto van jezelf instuurt, moet die wel heel erg bijzonder zijn – en dat is een selfie meestal niet. Het is ook te makkelijk. Ik zou zeggen: doe iets meer je best!”

Het thema van de maand februari is ‘Nederland heeft lief’. Inzenden kan tot vrijdag 1 maart 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.