Vierhonderd Amerikaanse militairen blijven achter in Syrië

Na een telefoontje met de Turkse president Erdogan komt de Amerikaanse president Donald Trump terug op zijn belofte uit december, toen hij zei alle militairen uit Syrië te halen.

Een Amerikaanse legertruck vorige maand in de Syrische stad Manbij.
Een Amerikaanse legertruck vorige maand in de Syrische stad Manbij. Foto AFP

De Verenigde Staten halen toch nog niet al hun in Syrië gelegerde troepen terug naar huis. Er blijven ongeveer vierhonderd “vredesbewaarders” achter in het land. Dat heeft perswoordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders vrijdag bekendgemaakt. Tweehonderd Amerikaanse militairen blijven op de basis in Tanf, in hte grensgebied tussen Irak en Jordanië. Het is onduidelijk waar de andere helft wordt gelegerd.

Het besluit van president Donald Trump is genomen na een telefoontje van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In de verklaring van het Witte Huis staat dat de twee hebben afgesproken “samen te blijven werken aan het creëren van een veilige haven”. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris laat aan persbureau Reuters weten dat Trump het besluit al langer in voorbereiding had.

IS zal zijn laatste stukje grond moeten prijsgeven. Maar als de VS zich terugtrekken en de onvrede onder sunnieten in Irak en Syrië aanhoudt, blijft de voedingsbodem voor een nieuw conflict aanwezig.

Coalitie

De Verenigde Staten hadden tot eind vorig jaar ongeveer tweeduizend militairen in Syrië, die zich vooral bezig hebben gehouden met het trainen van rebellengroepen die strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), die inmiddels is teruggedrongen tot de plaats Baghouz. Het land stond daarnaast aan het hoofd van een internationale coalitie, die luchtaanvallen uitvoerde.

President Trump heeft het terughalen van Amerikaanse militairen uit Syrië al tijdens zijn campagne voor het presidentschap in 2016 beloofd. In december 2018 kondigde hij de repatriëring aan, omdat de strijd tegen IS in Syrië volgens hem gestreden was. “Mijn enige reden om daar te zijn gedurende het Trump-presidentschap”, tweette hij.

Criticasters

Zijn aankondiging vorige maand dat de Verenigde Staten Syrië zouden verlaten kwam de president op kritiek te staan, ook uit eigen kring. Zo heeft de commandant van de Amerikaanse troepen in Syrië gezegd dat er voorlopig nog zeker 1.000 tot 1.500 militairen nodig zijn om de vrede te bewaren in Syrië. Trumps vorige minister van Defensie James Mattis was tegenstander van een vertrek, evenals een aantal prominente Republikeinen. Eén van hen, senator Lindsey Graham heeft het besluit van Trump om toch nog even te blijven toegejuicht. “De president ontloopt zo problemen zoals we die in Irak hebben gekend.”

Plaatsvervangend minister van Defensie Patrick Shanahan heeft vrijdag een ontmoeting met zijn Turkse collega Hulusi Akar.

Correctie 22-02-2018: In een eerdere versie stond dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) is teruggedrongen naar de provincie Idlib. Dat klopt niet. IS zit alleen nog in het dorp Baghouz. Idlib staat onder controle van gewapende rebellengroepen.