Zeker zeventig doden bij verwoestende brand Bangladesh

In Dhaka zijn de huizen dicht op elkaar gebouwd en van elkaar gescheiden door smalle straatjes.

In sommige gebouwen zouden chemicaliën zijn opgeslagen.
In sommige gebouwen zouden chemicaliën zijn opgeslagen. Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters

In de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn donderdag minstens zeventig mensen om het leven gekomen bij een grote brand, meldt persbureau AP. Sommige media spreken al van 80 doden. Ook zijn zeker vijftig mensen opgenomen in het ziekenhuis, sommigen in kritieke toestand. Het vuur is inmiddels grotendeels onder controle.

De brand brak woensdagavond uit in de wijk Chawkbazar, een van de drukste delen van Dhaka. Huizen zijn er dicht op elkaar gebouwd en van elkaar gescheiden door smalle straatjes. Vermoedelijk kon het vuur zich hierdoor snel verspreiden en was het voor de brandweer moeilijk om wateraansluitingen te vinden en te blussen. Na een grote brand in 2010 waarschuwden de autoriteiten al voor het risico op dodelijke branden in de buurt.

In Chawkbazar zijn woningen, winkels, horecagelegenheden en opslagruimten gevestigd. In sommige gebouwen waren grote hoeveelheden plastic en chemicaliën opgeslagen. Ooggetuigen zeiden tegen lokale tv-zenders dat opgeslagen gascilinders “een voor een ontploften”. Hierbij zouden meerdere doden zijn gevallen.

Dodelijke branden zijn niet ongewoon in het arme Bangladesh. In 2010 stierven 123 mensen toen een opslagplaats met chemicaliën in vlammen opging. Twee jaar later kwamen zeker 112 mensen om door een brand in een kledingfabriek net buiten Dhaka. In 2013 vond een van de grootste industriële rampen ter wereld plaats in de stad, toen een kledingfabriek instortte. 1.137 mensen kwamen om.

Dhaka is de grootste stad van Bangladesh.