Witwaszaak

Nieuwe procedure bij gerechtshof om vervolging ING af te dwingen

De Amerikaanse curator in de internationale IB Capital-beleggingsfraudezaak is een ‘artikel 12-procedure’ gestart bij het Haagse gerechtshof om alsnog vervolging van ING af te dwingen. In 2012 staken 1.850 beleggers zo’n 50 miljoen dollar in valutahandel via IB Capital. Dat bedrijf had ING-bankrekeningen en stak het geld volgens justitie in eigen zak. De gedupeerden stellen dat ING alarm had moeten slaan toen 25 miljoen dollar werd weggesluisd. Vorig jaar kocht ING voor 775 miljoen euro strafvervolging af voor het van 2010 tot en met 2016 structureel overtreden van anti-witwaswetgeving. De schikking vervalt als het OM tot vervolging wordt gelast. De staat moet ING dan 775 miljoen euro terugbetalen. (NRC)

IB Capital pagina E6