Vondst van foto leidt tot vergismoord in Marokko

Cocaïnemaffia Conflict in de Nederlandse onderwereld escaleerde onder de ogen van de recherche, blijkt uit verklaringen van kroongetuige

De Marokkaanse politie op het Jemaa El-Fnaa plein in Marrakech.
De Marokkaanse politie op het Jemaa El-Fnaa plein in Marrakech. Rodrick Beiler

Het conflict tussen een aantal kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia is volledig uit de hand gelopen na de vondst van een foto van een familielid van crimineel kopstuk Ridouan T. De escalatie heeft uiteindelijk geleid tot een moordaanslag in Marrakech. Daarbij is per vergissing de zoon van een hoge Marokkaanse rechter doodgeschoten.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door de verklaringen van kroongetuige Nabil B., die door deze krant zijn ingezien. De verklaringen van Nabil B. staan centraal in het grootste onderzoek ooit naar liquidaties in de Nederlandse onderwereld.

Het gaat om een foto van de neef van Ridouan T. De foto is gemaakt met een speciaal geprepareerde bus die in de onderwereld werd gebruikt om de gangen van concurrenten na te trekken. De recherche heeft die bus met daarin de foto gevonden bij een inval en heeft daarna de neef van Ridouan T. gewaarschuwd dat hij mogelijk op een dodenlijst stond. Het is niet ongebruikelijk dat de recherche dit doet.

Volgens kroongetuige Nabil B. houdt Ridouan T. een rivaliserende cocaïnesmokkelaar verantwoordelijk voor het maken van de foto: de Marokkaanse Nederlander Mustapha F. uit Amersfoort. Hij was het echte doelwit van de aanslag in Marrakech. Die aanslag was een vergelding.

Kroongetuige Nabil B. zegt in zijn verklaringen dat Mustapha F. contact heeft gezocht met Ridouan T. omdat hij geen ruzie wilde. Nabil B.: „Zo van weet je, ik heb niks met jou te maken”. Ridouan T. kon zich volgens de kroongetuige tijdens dat gesprek niet inhouden: „Hij heeft hem toen bedreigd en uitgescholden. Sindsdien loopt Mustapha met beveiliging.”

Nog zeven moordaanslagen

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Ridouan T. in het voorjaar van 2016 opdracht gegeven om Mustapha F. te vermoorden. Een liquidatiepoging in Zoetermeer is indertijd mislukt, zo leidt het OM af uit berichten die volgens justitie door Ridouan T. zijn verstuurd met een speciale PGP-telefoon.

Deze toestellen waren populair in de onderwereld omdat de recherche verstuurde berichten lange tijd niet kon ontcijferen. In 2016 heeft de recherche miljoenen PGP-berichten gevonden en ontsleuteld.

Die PGP-berichten vormen belangrijk bewijsmateriaal in de strijd tegen de onderwereld. Het OM verdenkt de voortvluchtige Ridouan T. naast de voorbereiding van deze moordaanslag van betrokkenheid bij zeven andere liquidaties en pogingen daartoe.

Lees ook: ‘Bij coke horen harde problemen’

Eind 2017 is in de Marokkaanse stad Marrakech opnieuw een aanslag gepleegd op Mustapha F. Daarbij is bij vergissing de 26-jarige zoon van een hoge Marokkaanse rechter vermoord. De twee broers van Ridouan T. zijn in Marokko aangehouden in verband met de aanslag. Waar ze precies van worden verdacht, is niet duidelijk, zegt Inez Weski, de advocaat van Ridouan T. De verwachting is dat de strafzaak in Marokko volgende week verder gaat. Ook Mustapha F. moet zich verantwoorden. Hij zit vast op beschuldiging van witwassen.

Weski stelt dat haar cliënt beschuldigingen aan zijn adres over betrokkenheid bij onderwereldmoorden en grootschalige handel in cocaïne ontkent. „Het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris hebben ondanks meerdere verzoeken van mij geweigerd inzage te verlenen in de onderzoeksresultaten, en de onderliggende dossierstukken die aan de basis staan van de verdenking van mijn cliënt. Mijn cliënt wordt nu in het openbaar beschuldigd maar kan zich niet verdedigen. Dat is in strijd met het recht op een eerlijk proces.”

Naast ontsleutelde PGP-berichten spelen de verklaringen van Nabil B. een belangrijke rol in de strafzaak tegen Ridouan T. en zijn medeverdachten. Nabil heeft nauw samengewerkt met een partner van Ridouan T. en is zelf betrokken geweest bij drie moordaanslagen.