Verenigd Koninkrijk

Drie Lagerhuisleden weg bij Conservatives om May’s ‘rampzalige afhandeling Brexit’

Drie Lagerhuisleden zijn uit de Britse Conservatieve Partij gestapt. Ze zijn ontevreden met de koers van de Conservatives, en vooral met de „rampzalige afhandeling van de Brexit”, schrijven ze woensdag aan premier en partijleider Theresa May. Het gaat om de EU-gezinde Anna Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen.

Volgens de drie vrouwen is het onbegrijpelijk dat de partij „het land roekeloos richting de afgrond van een No Deal-Brexit begeleidt”. „Een verantwoordelijke regering zou bewust en expres mensen, gemeenschappen en bedrijven blootstellen aan de akelige gevolgen van zo’n verwoestende uittreding”, schrijven Soubry, Wollaston en Allen.

De opgestapte Tories voegen zich bij The Independent Group, een maandag opgerichte fractie in het Lagerhuis die zich in het politieke midden bevindt en pro-EU is. De groep bestaat volledig uit Lagerhuisleden die zijn overgelopen vanuit andere partijen. Naast de drie Conservatieve parlementariërs zijn het acht voormalige Labour-leden. Zij stapten de voorbije dagen op uit onvrede over onder meer het institutionele antisemitisme dat zij bij de partij van Jeremy Corbyn waarnemen.

May zei woensdag volgens Britse media dat ze „verdrietig” was door het vertrek van Soubry, Wollaston en Allen uit haar partij. „Na vier decennia uit de EU stappen is nooit makkelijk”, reageerde de premier in een verklaring op de kritiek. De Conservatieve Partij is er volgens haar nog altijd op gebrand „integere, gematigde en patriottische politiek” te bedrijven „die de burgers van dit land verdienen”.

Met de komst van het Conservatieve trio heeft The Independent Group in het Lagerhuis nu elf zetels, één zetel meer dan de Democratic Unionist Party (DUP), de gedoogpartner van Mays regeringspartij. De Conservatieven en de Noord-Ierse DUP hebben nu samen nog een meerderheid van vier zetels.