Subtiel wordt de schuld voor de energieblunder verschoven

Nu staat na de energierekening ook de PBL-berekening van het Klimaatakkoord onder druk. Denk zaait verwarring met een omroepplan. En wat gaat er toch steeds mis bij de PVV in het land?

ENERGIEMISREKENING: Den Haag is volop aan het zwartepieten geslagen over de onverwachts hoge energierekening. Keek iedereen eerst nog naar het ministerie van Economische Zaken en de bewindslieden Wiebes en Keijzer, gisteren verschoof de aandacht naar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Niet onlogisch: het PBL deed immers in 2017 de voorspelling dat de energieprijzen tot 2020 “relatief laag” zouden blijven. En ook bij de doorrekening van het concept-Klimaatakkoord blijft het Planbureau cijfers uit 2017 gebruiken, vertelde directeur Hans Mommaas gisteravond in Nieuwsuur. Opvallend is het wel. Juist het PBL, pas elf jaar oud, heeft een ijzersterke reputatie in de wereld van de planbureaus. Blijft die overeind?

YOU MAY SAY THAT I’M A DRAMMER: Voor een coalitie op campagnetour is het allemaal niet best. Waren alle verschillen net bezworen na de uitspraken die Klaas Dijkhoff (VVD) had gedaan over ‘klimaatdrammers’, nu liggen ze weer voor het oog van het land op straat. Het CDA loopt voorop in de kritiek: die partij (of beter gezegd: CDA’er Pieter Omtzigt) twijfelde al eerder aan de planbureaus en ruikt nu opnieuw bloed. “Wie controleert de planbureaus?” vroeg Buma zich gisteren af bij Nieuwsuur. Vanuit de oppositie staat niemand te trappelen om de regeringspartijen te hulp te schieten. Zelfs GroenLinks, dat vorig jaar net geen steun van de coalitie kreeg voor een plan om de energierekening te verlagen, heeft nog een appeltje te schillen.

DENKSTAP: Verwarring in omroepland. Dinsdag wekte Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu voor de camera van Rutger Castricum de indruk een publieke omroep te willen stichten: daartoe werden “stappen in de juiste richting” ondernomen, zei een cryptische Kuzu. Media doken erop: een partij met een omroep, mag dat wel? Nauwelijks was het nieuws bekend, of de partij trok het idee ineens weer in: er komt tóch geen Denk-omroep, verzekerde Kuzu. We zullen het met Facebookfilmpjes moeten blijven doen.

SCHULD EN BOETE: Uit de schulden komen is te moeilijk, daarover was de Kamer het vorige week eens. Maar oplossingen vinden voor dat probleem lijkt al even moeilijk, schrijft weekblad De Groene Amsterdammer. De overheid loopt bij plannen voor verbetering aan tegen alle kenmerken van de moderne Nederlandse bureaucratie: door de decentralisatie kan de landelijke overheid weinig regelen, privacywetgeving verbiedt het koppelen van gegevens en ICT-problemen maken het voorlopig onmogelijk het systeem eenvoudiger te maken. En bovendien is de overheid vaak zelf een grote veroorzaker van schulden. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) wil gemeenten nu toch meer mogelijkheden te geven om in te grijpen om de problemen te verhelpen, maakte ze gisteren bekend.

ONDER PVV’ERS: De perikelen in de Rotterdamse PVV gaan diep, beschrijft Rotterdam-verslaggever Eppo König vandaag. Het enige raadslid namens de partij, Maurice Meeuwissen, zou amper iets uitvoeren en wordt door vijf oud-kandidaten voor de partij beticht van graaigedrag. Meeuwissen hield zich eerder met andere vragen bezig, liet hij vorig jaar tegenover NRC blijken: “Zijn we hier echt, of is het allemaal virtual reality?”

Onder PVV’ers II: Sinds de PVV vorig jaar in dertig gemeenten zetels behaalde, valt het ene na het andere raadslid weg. In Purmerend claimen sinds december twee fracties de ware PVV te zijn. De PVV Emmen zette de lijsttrekker (die van het kapsel) in dezelfde maand uit de fractie. Binnen één week in september ging een PVV’er in Stichtse Vecht alleen verder in de raad en trok een raadslid in Delfzijl, waar de fractie al voor de verkiezingen uiteen was gevallen, zich terug na een tweet. En al voor de verkiezingen moest in Rotterdam Meeuwissens voorganger Géza Hegedüs terugtreden.

QUOTE VAN DE DAG:

“Tegen die achtergrond suggereren dat een ambtelijke blunder over energiekosten past in een stramien van PBL-fouten is dan ook verre van chique.”

Columnist Tom-Jan Meeus is kritisch over de houding van politici, vooral die van het CDA, tegenover de planbureaus.