NoodhulpParlement Curaçao boos op Blok wegens aankondiging doorvoerhaven Venezuela

Noodhulp Minister Blok kondigde aan dat Curaçao doorvoerhaven wordt voor hulp aan buurland. Dat plan wilden ze zelf naar buiten brengen.

Stef Blok en Eugene Rhuggenaath.
Stef Blok en Eugene Rhuggenaath. Foto Prince Victor/ANP

Het parlement van Curaçao is boos op minister Blok om zijn aankondiging dat het eiland een doorvoerhaven wordt voor noodhulp aan buurland Venezuela. De parlementariërs vinden dat Blok premier Rhuggenaath passeerde door het plan zelf naar buiten te brengen. Zo was die volgens hen niet in staat het voornemen goed uit te leggen aan de bevolking.

Woensdag heeft het parlement van Curaçao een motie aangenomen waarin het de handelwijze van Blok afkeurt. Die heeft de premier „voor zijn karretje gespannen”, menen parlementariërs volgens ANP. Ze willen met premier Rutte praten.

Vorige week maakte Blok bekend dat Curaçao als doorvoerhaven gaat fungeren. Dit was volgens hem besloten met de regering van het eiland na een verzoek van de VS en de Venezolaanse oppositieleider en schaduwpresident Guaidó.

In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dat er „intensief” en „goed contact” is met de autoriteiten op de ABC-eilanden over de situatie in Venezuela. Blok is „in goed overleg met premier Rhuggenaath” met de mededeling naar buiten getreden.

Nederland is verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van Curaçao en Aruba; Bonaire valt als bijzondere gemeente onder Nederlandse verantwoordelijkheid.

Dinsdag ging de zeegrens tussen de eilanden en Venezuela dicht. Volgens vicepresident Rodriguez is dit besloten omdat Curaçao zich beschikbaar stelde als doorvoerhaven voor noodhulp. „Het feit dat Curaçao ervoor koos deel uit te maken van deze show, waarvan het enige doel is de complete controle over Venezuela te krijgen, betekent dat het niet alleen de grenzen sluit, ook de relaties met Curaçao herziet.”

In Curaçao is groeiende kritiek op de opstelling van de regering tegenover Venezuela. Inwoners van het eiland vrezen een conflict met het buurland, waarmee het veel handel drijft. Venezuela houdt veel humanitaire hulp vanuit het buitenland tegen, met name hulp die door de VS gecoördineerd wordt. (NRC)