Online supermarkt

FNV daagt Picnic om negeren cao

Vakbond FNV begint een rechtszaak tegen online supermarkt Picnic omdat die weigert de supermarkt-cao toe te passen. Medewerkers van het bedrijf zouden daardoor gemiddeld 2 euro per uur minder verdienen dan collega’s bij traditionele supermarkten. Een gesprek tussen FNV en bedrijf leidde vorige week niet tot overeenstemming.

Picnic vindt dat zijn medewerkers niet onder de cao vallen, omdat het bedrijf geen fysieke winkels heeft. Oprichter Michiel Muller, tegen NPO Radio1: „We zijn niet tegen een cao, maar deze moet passen bij onze operatie, de nieuwe industrie van e-commerce.”

FNV-bestuurder Marianne Jekkers citeert de cao uit 2017, waarin staat dat „iedere fysieke en virtuele inrichting waar overwegend een verscheidenheid aan verbruiksartikelen […] wordt verkocht” onder de cao valt. Als voorbeeld worden typische supermarktproducten als groente, fruit en dranken genoemd. Voor haar staat daarom buiten kijf dat Picnic zich aan de cao moet houden. De webshop van Albert Heijn, Picnics grootste concurrent, hanteert de cao ook.

Jekkers: „Het gaat om een interpretatie van de tekst. Wij hebben in december gezegd dat we vinden dat de cao bij Picnic van toepassing is, zij zijn het daar niet mee eens. Daarom is het nu aan een derde, de rechter, om er een oordeel over te vellen.”

Picnic werd in 2015 opgericht en heeft nu 3.000 mensen in dienst. Via een app zijn vanaf 25 euro boodschappen te bestellen. Picnic rekent geen bezorgkosten en levert in grote delen van de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant. (NRC)