Miljardenboete voor UBS

Belastingontduiking UBS hielp klanten belasting te ontduiken, oordeelt een Franse rechter. De Zwitserse bank moet 4,5 miljard euro betalen.

De Zwitserse bank UBS heeft in Frankrijk een boete gekregen van 3,7 miljard euro. Daarnaast moet UBS de Franse staat een schadevergoeding van 800 miljoen euro betalen.

De bank heeft volgens de rechter klanten geholpen met belastingontduiking. Ook zou UBS op Franse evenementen actief op zoek zijn gegaan naar rijke zakenmensen en sporters, om hen over te halen een Zwitserse bankrekening te openen. Dat is verboden.

Volgens de rechter hebben UBS-klanten tussen 2004 en 2012 voor ongeveer 10 miljard euro illegaal vermogen op Zwitserse rekeningen gehad. De boete is de hoogste ooit opgelegd aan een bank in Frankrijk. Het totaalbedrag dat UBS moet betalen, ruim 4,5 miljard euro, is hoger dan de winst van vorig jaar. zo’n 4,2 miljard euro.

Franse aanklagers zeiden tijdens het proces dat UBS op „industriële schaal” klanten hielp belasting te ontduiken. Het concern ging berekenend te werk. Bankiers gaven klanten bijvoorbeeld visitekaartjes zonder het banklogo en hadden computers met software die belastende gegevens snel kon verwijderen. De bank zou daarnaast medewerkers naar golftoernooien, klassieke concerten en jachtpartijen in het buitenland hebben gestuurd om daar illegaal vermogende klanten te werven.

Schikking afgewezen

De advocaat van UBS noemde het besluit van de rechtbank tegenover persbureau Reuters „onbegrijpelijk”. „We hebben geen feiten gezien en geen bewijs.” In een schriftelijke verklaring benadrukt UBS dat het zich aan de wet heeft gehouden en dat sprake is van een politiek proces. Volgens de bank is de zaak enkel gebaseerd op „ongefundeerde aantijgingen van voormalige werknemers”.

UBS zegt beroep aan te tekenen. Dat zou betekenen dat de zaak bij het hof van beroep belandt, waar ze geheel opnieuw behandeld moet worden. Dat kan jaren duren. Tot er een definitieve uitspraak ligt, hoeft UBS niets te betalen.

Het Franse onderzoek tegen UBS loopt al zeven jaar. Aanvankelijk probeerden de Franse aanklagers een deal te sluiten met UBS. De bank kreeg volgens Bloomberg de gelegenheid voor 1,1 miljard dollar vervolging af te kopen. UBS vond dat bedrag echter te hoog en ging niet akkoord.

UBS kreeg al eerder hoge boetes. In 2009 trof de bank in de Verenigde Staten een schikking van 780 miljoen dollar, destijds zo’n 616 miljoen euro. Vijf jaar later sloot UBS in Duitsland een deal voor 300 miljoen euro met de aanklagers. Beide zaken gingen over belastingontduiking.

Een wereldrecord is de boete die UBS nu moet betalen overigens niet. De Franse bank BNP Paribas werd in 2015 in de VS veroordeeld tot een boete van omgerekend 7,9 miljard euro voor schending van sancties tegen Soedan, Cuba en Iran.