Mensensmokkel

Arrestatie gezin dat Syriërs naar Nederland smokkelde

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag vijf leden uit één gezin gearresteerd die van mensensmokkel worden verdacht. De gezinsleden zouden hun eigen vreemdelingendocumenten en die van familieleden hebben gebruikt om Syriërs per vliegtuig via Turkije en Griekenland naar Nederland te smokkelen, meldt de Marechaussee woensdag. De gearresteerden, in de leeftijd tussen de 27 en 60 jaar, zijn de vader, moeder, twee zonen en een dochter van het gezin. De Marechaussee kwam de familie in 2017 op het spoor tijdens een ander groot mensensmokkelonderzoek. Voor de smokkel werden documenten van de in totaal twaalf familieleden gebruikt. De Syriërs moesten zoveel mogelijk lijken op de pasfoto’s. Op 26 januari van dit jaar hield de Marechaussee een dochter van de familie aan die een minderjarig kind vanuit Athene had gesmokkeld met het vreemdelingendocument van haar eigen kind. Een woordvoerder wil desgevraagd niet zeggen of de familie zelf ook uit Syrië komt. Om hoeveel gesmokkelde Syriërs het zou gaan, wordt nog onderzocht. (NRC)