Medicijnagentschap

Jarenlang dubbele huur voor EMA

Voor veel mensen die verhuizen klinkt het bekend: je kunt je nieuwe huurwoning al betrekken, maar je oude huurcontract loopt nog door. Vaak zit er dan weinig anders op dan even pijn te lijden en dubbele huur te betalen.

Zo ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, dat dit voorjaar vanwege de aanstaande Brexit van Londen naar Amsterdam verhuist. Maar waar de meeste verhuizers één of twee maanden dubbele huur betalen, blijft het EMA de komende 21 jaar met dubbele huisvestingslasten zitten.

Tot dit voorjaar huurde het agentschap een pand in de Londense wijk Canary Wharf. Het contract daarvoor ging begin 2015 in en heeft een looptijd van 25 jaar. Het EMA hoopte via een rechtszaak onder die verbintenis uit te kunnen komen, omdat het Britse vertrek uit de Europese Unie een onverwachte gebeurtenis zou zijn. De rechtbank in Londen was het daar niet mee eens, zo bleek woensdag.

Het gevolg is dat het EMA het contract met de verhuurder van het Londense pand tot het einde moet uitdienen. Volgens persbureau reuters komt dat neer op een huursom van ongeveer 500 miljoen pond (575 miljoen euro). In Amsterdam vestigt het EMA zich eerst in een tijdelijk onderkomen en eind 2019 in een compleet nieuw pand bij station RAI. (NRC)