Kindermisbruik

Tweede Kamer wil pedoseksuelen paspoort ontnemen

VVD, PVV, CDA en PvdA willen pedoseksuelen die onder toezicht van de reclassering staan, hun paspoort ontnemen. Een CDA-woordvoerder bevestigt dat een meerderheid in de Tweede Kamer achter het plan staat. Veroordeelde pedoseksuelen moeten volgens de Kamer niet kunnen reizen buiten de Europese Unie, om misbruik in verre landen te voorkomen. Volgens het CDA is het plan nodig omdat het toezicht op kindermisbruik in sommige landen gebrekkig is. Uit onderzoek van de World Tourism Organization van de VN blijkt dat onder meer Zuidoost-Azië een risicogebied voor kindermisbruik is. Of het juridisch haalbaar is om de ontneming van het paspoort vast te leggen in de wet, is onduidelijk. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) onderzoekt dat. (NRC)