Geen vervolging Azarkan om namaak PVV-banner

PVV-leider Geert Wilders had aangifte van smaad en laster gedaan, toen duidelijk werd dat de banner korte tijd online had gestaan.

Farid Azarkan (Denk) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.
Farid Azarkan (Denk) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat Denk-politicus Farid Azarkan niet vervolgen voor belediging. PVV-leider Geert Wilders had aangifte gedaan tegen Denk en Azarkan naar aanleiding van plannen voor een nagemaakte PVV-advertentie waarin werd gesteld dat de PVV Nederland wilde “zuiveren”.

De banner werd voor de campagnes van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 door Denk ontworpen, maar uiteindelijk niet voor de campagne gebruikt. Journalisten van het Radio 1-programma De Nieuws BV onthulden het plan vorig jaar; in hun uitzending werd het bestaan ervan door toenmalig Denk-campagneleider Farid Azarkan bevestigd. Bij wijze van proef is de bewuste afbeelding gedurende korte tijd voor een Duitstalig publiek op YouTube te zien geweest.

De banner werd volgens het OM wel degelijk door Denk gemaakt, maar er volgt geen vervolging omdat het niet onomstotelijk vaststaat dat die met medeweten van Azarkan werd verspreid. “Het enkel ontwerpen of ontwikkelen van een dergelijke banner is op zichzelf niet strafbaar”, aldus het OM.

Denk spande na de onthullingen een kort geding aan tegen de journalisten van De Nieuws BV; Azarkan vond dat “het geheim van de fractiekamer” was geschonden doordat de journalisten daar opnames hadden gemaakt. De politieke partij ving echter bot bij de rechter, die oordeelde dat de journalistieke belangen van omroep BNNVARA zwaarder wogen en die de uitzending niet hoefde te verwijderen.

Lees ook: Denk overwoog bij Kamerverkiezingen vervalste PVV-campagne