Frankrijk breidt de definitie van antisemitisme uit met ‘antizionisme’

Geweld tegen Joden

Frankrijk gaat de officiële definitie van antisemitisme uitbreiden met ‘antizionisme’, het ontkennen van het bestaansrecht van de Joodse staat. Dat is „een van de moderne vormen van antisemitisme”, zei president Emmanuel Macron woensdagavond tijdens het jaarlijkse diner van de Joodse belangenorganisatie CRIF.

Anders dan de CRIF en parlementariërs wilden, wordt het strafrecht niet aangepast. Maar politie, rechters en docenten kunnen met de bredere uitleg beter mensen aanpakken voor wie „achter hun verwerping van Israël (...) de meest primaire haat tegen Joden schuilgaat”. De aangepaste definitie moet niet „mensen tegenhouden die de Israëlische politiek willen bekritiseren”, waarschuwde Macron.

In 2018 is het aantal geregistreerde antisemitische daden in Frankrijk met 74 procent toegenomen. Macron sprak van „terugkeer van antisemitisme die zonder twijfel sinds de Tweede Wereldoorlog niet vertoond is”. Joodse graven bij Straatsburg zijn deze week beklad met hakenkruizen. Een lokale omroep moest een verslag van het bezoek van Macron aan de plek op Facebook staken na commentaren als „Heil Hitler” en „Vieze Joden”. Op een monument in Lyon is woensdagochtend de tekst „Shoah blabla” aangetroffen. Macron zei ook drie neo-fascistische splintergroepen te willen verbieden en haat op internet harder te willen aanpakken.

Commentaar pagina 19