In beeld

De aanhoudende droogte in Australië laat zijn sporen na

De zuidoostelijke staat New South Wales heeft al maanden te kampen met extreme droogte. De landbouw en huishoudens in de dorpen en steden in de staat zijn sterk afhankelijk van de van meren en rivieren die dreigen op te drogen. Door de lage zuurstofgehaltes in het water zijn al miljoenen vissen gestorven.
Zo'n 98 procent van de Australische staat New South Wales ervaart momenteel extreme droogte.
Foto Dean Lewins/EPA
Het Pamamaroomeer, bij Menindee, is voor een groot deel drooggevallen door de aanhoudende droogte.
Foto Dean Lewins/EPA
Vorige maand was de warmste januarimaand ooit, schrijft persbureau AP. De al weken aanhoudende droogte in Australië eist haar tol. Miljoenen vissen stierven en experts vrezen voor een ecologische ramp.
Foto Dean Lewins/EPA
Een veehouder staat in een uitgedroogde bedding van de Darling, een rivier nabij het dorp Pooncarie. Afgelopen zomer en herfst heeft het amper geregend, en veel boeren in New South Wales maken de droogste periode in tientallen jaren mee.
Foto Dean Lewins/EPA
Een kudde schapen beweegt zich over het dorre grasland van boer Wayne Smith in Pooncarie. Op sommige plekken in New South Wales heeft het zelfs sinds 2010 niet meer geregeld.
Foto Dean Lewins/EPA
Met bijna 1.500 kilometer is de Darling een van de langste rivieren van Australië. Op luchtfoto's is het lager wordende waterpeil goed te zien.
Foto Dean Lewins/EPA
Het Pamamaroomeer is onderdeel van een systeem van meren en rivieren, de Menindeemeren, waar veel watervogels huizen. Met irrigatiesystemen wordt het water ook gebruikt voor landbouw en huishoudens in de steden en dorpen in de omgeving.
Foto Dean Lewins/EPA
Met beluchtingssystemen wordt geprobeerd om zuurstof aan het water toe te voegen. Door de langdurige droogte is het zuurstofgehalte gedaald en gaan de vissen massaal dood.
Foto Dean Lewins/EPA
New South Wales is goed voor ongeveer een kwart van de Australische landbouwproductie.
Foto Dean Lewins/EPA
Een schaap drinkt uit de kleine waterpoel die over is van een kanaal dat dient als waterberging tussen Pooncarie en Menindee. Veel boeren maken zich zorgen over de toekomst van de landbouw.
Foto Dean Lewins/EPA
Een opdrogend kanaal dat dienstdoet als waterberging tussen Pooncarie en Menindee. De New South Wales ontving in de eerste helft van 2018 1,5 miljard Australische dollar (circa 954 miljoen euro) aan noodhulp.
Foto Dean Lewins/EPA