Contracting

PostNL stopt met ‘schijnconstructies’

PostNL stopt met het inhuren van pakketsorteerders via een omstreden constructie, het zogeheten contracting. Voortaan zal het postbedrijf gebruikmaken van uitzendkrachten. Volgens vakbonden werken op de sorteercentra van PostNL meer dan honderd mensen via contracting. Zij krijgen een minimumloon en bouwen geen pensioen op.

De sorteerders in kwestie worden ingehuurd via een contractingbedrijf, waardoor ze niet onder de uitzend-cao vielen, en ook niet onder de cao van PostNL. Vakbond FNV vond dat een „schijnconstructie” en begon eerder een rechtszaak tegen PostNL.

Dat het bedrijf nu stopt met contracting is omdat PostNL goed wil „luisteren naar de recente maatschappelijke discussie”. Het concern wil „zo snel mogelijk” overstappen op een constructie met uitzendkrachten. Uiterlijk volgend jaar moet de omslag voltooid zijn. Sorteerders die nu via contractingbedrijven aan het werk zijn, krijgen van die partijen te horen wat de verandering voor hen betekent.

Ondanks de aankondiging van PostNL gaat FNV door met procederen tegen het postbedrijf. De bond wil dat PostNL de contractingmedewerkers met terugwerkende kracht een hoger loon uitbetaalt. „PostNL erkent hiermee indirect schuld”, aldus Masja Zwart van FNV woensdag in het NOS Radio 1 Journaal.

PostNL zegt in een reactie niet van plan te zijn vergoedingen te betalen. „Zoals wij tot nu toe hebben gewerkt, dat is gewoon een hele legale methode”, zei directeur pakketten en logistiek Liesbeth Kaashoek tegen BNR. (NRC).