‘Bewonderaar Breivik’

Extreemrechtse man plande aanslag op Democraten in VS

Een Amerikaanse luitenant van de kustwacht die vorige week vrijdag is gearresteerd, wilde vanuit zijn extreemrechtse overtuigingen aanslagen plegen op onder anderen prominente Democraten. Aanklagers noemen Christopher Paul Hasson (49) een „binnenlandse terrorist”. Hij had een groot wapenarsenaal verzameld.

Op zijn computer hebben rechercheurs een in Excel opgestelde dodenlijst gevonden, met daarop de vooraanstaande Democraten Nancy Pelosi, Chuck Schumer, Elizabeth Warren en Alexandria Ocasio-Cortez. Hij zocht op internet naar de „liberaalste senatoren” en probeerde te achterhalen of senatoren en ‘hoge rechters’ overheidsbeveiliging krijgen. Hij had het ook gemunt op tv-journalisten.

In zijn souterrain in Maryland vonden FBI-agenten vijftien vuurwapens en meer dan duizend patronen. Hasson had de beschikking over pistolen en geweren.

Aanklagers schrijven dat hij dood en verderf had willen zaaien onder onschuldigen op een manier „die het land nooit heeft meegemaakt”. In een brief uit 2017 aan een neonazi-kopstuk verklaarde hij dat hij „al ruim dertig jaar een witte nationalist was” en voorstander van „een witte thuisstaat”.

Hasson zou bewonderaar zijn van de Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik, die 77 mensen vermoordde in 2011. (AP)