zwaar transport

Akkoord EU over nieuwe normen voor CO2-uitstoot van trucks

Voor het eerst krijgen de landen van de EU normen om de CO2-uitstoot van vrachtwagens terug te dringen. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben dinsdag een voorlopig politiek akkoord bereikt over strengere emissiestandaarden voor vrachtwagens. De CO2-uitstoot van trucks moet in 2030 30 procent lager liggen dan nu. In 2025 moet de uitstoot al met 15 procent zijn gereduceerd. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten dit nog aannemen. Europarlement en door de lidstaten. Anders dan de VS en China kende de EU tot dusver geen klimaatnormen voor zwaar wegverkeer. Volgens het Europees Milieuagentschap zijn vrachtwagens verantwoordelijk voor 27 procent van de uitstoot van broeikasgassen op de wegen. De Europese truckbouwers lobbyden hard tegen de nieuwe normen. (NRC)