VS wilden nucleaire info delen met Saoedi-Arabië

Midden-Oosten Het Witte Huis probeerde atoomtechnologie te delen met Saoedi-Arabië. De Democraten zijn een onderzoek begonnen.

Ondanks bezwaren van de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben functionarissen van het Witte Huis geprobeerd nucleaire technologie te delen met Saoedi-Arabië. Dat staat in een rapport dat is opgesteld voor de commissie voor toezicht in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De Democratische fractie in het Huis heeft dinsdag een onderzoek geopend naar de toedracht van deze pogingen. Ook willen de Democraten weten of het Witte Huis nog altijd van plan is kerncentrales te verkopen aan Saoedi-Arabië.

„Experts vrezen dat de verkoop van gevoelige nucleaire technologie uit de VS Saoedi-Arabië in staat kan stellen om kernwapens te ontwikkelen”, aldus het rapport.

Wat vaststaat is dat vorige week kerncentraleproducenten in de Oval Office kwamen om steun te vragen aan president Donald Trump bij het binnenhalen van contracten voor de bouw van kerncentrales in het Midden-Oosten.

Het rapport baseert zich op klokkenluiders die zich zorgen maken over de manier waarop ambtenaren in het Witte Huis zijn omgegaan met de veiligheidsprocedures rond kernwapentechnologie. Onder meer de voormalig nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster had volgens het rapport al in 2017 laten weten tegen de verkoop te zijn, vanwege belangenverstrengeling, veiligheidsrisico’s en juridische bezwaren.

Desondanks bleef het Witte Huis de verkoop van kernwapentechnologie bevorderen. McMaster werd in maart 2018 vervangen door John Bolton.

McMasters voorganger als veiligheidsadviseur, Michael Flynn, en Rick Perry, de huidige minister van Energie, liepen voorop bij het aanmoedigen van de verkoop. Hoewel het rapport voornamelijk gedetailleerd ingaat op gebeurtenissen en correspondentie uit de eerste maanden van Trumps ambtstermijn, worden ook aanwijzingen aangehaald uit recenter verleden.

Op basis van berichten uit de media wordt gewezen op de voortdurende lobby van Saoedi-Arabië om kerncentrales te kunnen bouwen, en van de bedekte dreiging dat het land ook bereid is hiervoor eventueel met Rusland of China in zee te gaan.

Het rapport merkt bovendien op dat een van de producenten van kerncentrales die van een deal met Saoedi-Arabië zou profiteren, het bedrijf Westinghouse Electric is en onder een bedrijf valt dat eerder Trumps schoonzoon Jared Kushner financieel ondersteunde.