Veroordeling

Taakstraf voor officier van justitie na aanrijding

Het Openbaar Ministerie beraadt zich over het nemen van rechtspositionele maatregelen tegen de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland, Gert V., wegens een veroordeling voor onvoorzichtig rijden. Sancties kunnen variëren van een disciplinaire maatregel tot ontslag, zegt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal. De 43-jarige aanklager werd dinsdagmiddag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. Gert V. heeft zich volgens de rechtbank twee jaar geleden met de auto in Zwolle „aanmerkelijk onvoorzichtig gedragen”. Hij ging de weg op met zijn auto waarvan de voorruit nog beslagen was met ijs. Hierdoor merkte hij een fietser niet op en reed haar aan. De vrouw liep zwaar lichamelijk letsel op. Twee weken geleden eiste het OM een taakstraf van 150 uur en een jaar rijontzegging tegen Gert V. De rechtbank bepaalde dinsdag dat V. een half jaar lang geen motorrijtuig mag besturen. De opgelegde straf is lager dan geëist. Dat gebeurt volgens de rechtbank omdat „verdachte zeer schuldbewust is en hij meermalen, ook ter terechtzitting, zijn spijt tegenover het slachtoffer heeft betuigd”. (NRC)