Verenigd Koninkrijk

Opnieuw stapt Brits Lagerhuislid uit Labour ‘om antisemitisme’

Het Britse Lagerhuislid Joan Ryan is de achtste Labourpoliticus in de afgelopen 48 uur die het partij-lidmaatschap opzegt. „De afgelopen drie jaar, onder Jeremy Corbyn, ettert er anti-Joods racisme binnen de partij”, schrijft Ryan in een verklaring. De interne kritiek op de antisemitisme-aanpak is niet nieuw. Begin september zei Ryan dat de Joodse gemeenschap „geen vertrouwen” meer in Labour heeft. Daarnaast geeft Ryan af op Corbyns positie op het internationale toneel. Volgens Ryan weigert hij ten onrechte de Russische staat aan te wijzen voor de zenuwgasaanval met novitsjok in Salisbury op de Russische dubbelspion Sergej Skripal, vorig jaar. Ryan stelt dat Corbyn „Europese vrienden” in de steek laat. Ze blijft parlementariër en sluit zich aan bij de maandag opgerichte Independent Group. (NRC)