Schoonmaken op de OK

Het ziekenhuis is een samenleving op zich, soms zelfs een tijdelijk ‘thuis’. Fotograaf Daniel Niessen legt vast wie er werken.

Foto Daniel Niessen

Fatima Habouch (60) werkt 36 uur in de week op de patiëntenafdeling van de Maartenskliniek. Al twintig jaar werkt ze in het ziekenhuis, nooit is dat gaan vervelen. „Het werk is heel afwisselend. Als ik alles zo opnoem, dan doe ik echt een hele hoop!”

De ochtend begint met het vervoeren van patiënten naar de operatiekamers, samen met de verpleging. Daarna doet Habouch de schoonmaak op de afdeling, in de middag verschoont en wast ze vooral véél linnengoed. Pauzeren doet ze elke dag samen met haar collega’s – het gezelligste moment van de dag. En eigenlijk heeft ze dan nog lang niet alles opgenoemd, „maar ik vind het allemaal leuk”.