Scholier uit video eist 250 miljoen dollar van The Washington Post

Nick Sandmann, die op de video lachend voor een demonstrerende inheemse Amerikaan staat, beschuldigt de krant van laster en stelt dat de publicatie onzorgvuldig is geweest in haar berichtgeving.
Still uit de beruchte video. Nicholas Sandmann staat links, Nathan Phillips rechts.
Still uit de beruchte video. Nicholas Sandmann staat links, Nathan Phillips rechts. Beeld Kaya Taitano

De Amerikaanse scholier Nick Sandmann eist een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (220,3 miljoen euro) van The Washington Post. Dat hebben zijn advocaten dinsdag bekendgemaakt. Aanleiding is berichtgeving over een video uit januari, waarin Sandmann glimlachend voor een Amerikaanse inheemse activist stond. De krant schreef hierover volgens Sandmann ten onrechte dat de tiener de 64-jarige man provoceerde en racistisch was.

De 16-jarige Sandmann beschuldigt de krant van laster en stelt dat de krant onzorgvuldig is geweest in zijn berichtgeving. Daardoor zouden de scholier en zijn familie het mikpunt zijn geworden van haatmails en doodsbedreigingen. Volgens de advocaten die de ouders van de tiener in de arm hebben genomen is er geen bewijs dat hij racistisch gedrag vertoonde. De geëiste schadevergoeding is extra hoog om de krant „een lesje te leren”. De 250 miljoen dollar komt overeen met het bedrag dat Amazon-miljardair Jeff Bezos in 2013 voor de krant betaalde.

‘Onvoldoende onderzoek’

In de aanklacht wordt het The Washington Post aangerekend dat de Amerikaanse krant als eerste grote medium schreef over de video, die daarvoor rondging op Twitter. Volgens de scholier uit Kentucky kwamen de beschuldigingen aan zijn adres geloofwaardiger over doordat ze in de gezaghebbende publicatie stonden. Sandmann stelt dat de journalisten voor publicatie niet voldoende onderzoek hebben gedaan naar wat er feitelijk was gebeurd.

Bekijk de video:

In een reactie zei Sandmann dinsdag tegen CNN: „Ik had elk recht om daar te staan. Ik was niet oneerbiedig, ik respecteer de man. Ik zou graag met hem praten. Achteraf bezien wou ik dat ik weg had kunnen lopen. Maar het spijt me niet dat ik daar stond en naar hem luisterde.”

Antiabortusdemonstratie

De scholier, die tijdens het protest een petje droeg met Trumps campagneleus ‘Make America Great Again’, zegt dat hij gewoon glimlachte naar de man die voor hem stond te trommelen, Nathan Phillips. In een eerdere verklaring zei hij dat zijn groep de man niet omcirkelde, maar dat de zingende man zelf voor hem is gaan staan.

Het incident vond plaats op 18 januari, toen in Washington tegelijkertijd een antiabortusdemonstratie, een protest van inheemse Amerikanen en een demonstratie van zwarte Amerikaanse Joden plaatsvonden. Sandmann was met zijn katholieke school in Washington DC om mee te lopen in de mars tegen abortus.

Een week geleden concludeerde een onderzoeksbureau al dat de video geen aanwijzingen bevatte dat Sandmann of zijn mededemonstranten racistische of anderszins beledigende uitspraken hadden gedaan.

Correctie (8 januari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Phillips een Vietnamveteraan was. Dat klopt niet, Phillips diende de reservemacht van de Amerikaanse marine ten tijde van de Vietnamoorlog, maar werd nooit uitgezonden naar dat land. Dit is hierboven aangepast.