Opnieuw Brits Lagerhuislid uit Labour-partij gestapt

Net als de zeven parlementariërs die maandag hun lidmaatschap opzegden, hekelt Joan Ryan de aanpak van antisemitisme binnen de Labour-partij.

De Britse parlementariër Joan Ryan.

Het Britse Lagerhuislid Joan Ryan is de achtste Labour-parlementariër in twee dagen tijd die het lidmaatschap van haar partij heeft opgezegd. Ze kondigde haar stap dinsdagavond aan op Twitter. Ryan sluit zich aan bij de Independent Group, de groep waarin de zeven maandag opgestapte Lagerhuisleden zich hebben verenigd. Net als zij hekelt Ryan het institutionele antisemitisme in de partij.

‘Anti-Joods racisme’

“De afgelopen drie jaar, onder Jeremy Corbyn, ettert er anti-Joods racisme binnen de partij”, schrijft Ryan, die tot het opzeggen van haar partijlidmaatschap voorzitter was van Labour-vrienden van Israël, in haar Twitterverklaring. Ryan werd in 1997 voor het eerst parlementariër en bekleedde verschillende hogere posities onder oud-Labour-premier Tony Blair.

Lees ook: De afsplitsers van Labour zijn klaar met het ‘zieke’ klimaat binnen de partij

De kritiek van Ryan op de gebrekkige antisemitismeaanpak onder Corbyn is niet nieuw. Begin september zei ze dat de Joodse gemeenschap “geen vertrouwen” meer heeft in Labour. Haar kritiek kwam haar toen op een motie van wantrouwen te staan van de afdeling van Labour uit haar eigen kiesdistrict Enfield, net boven Londen.

Behalve de lakse aanpak van antisemitisme hekelt Ryan ook andere standpunten van Corbyn en de “stalinistische kliek” om hem heen. Zo neemt ze Corbyn kwalijk dat hij meermaals heeft geweigerd de Russische staat aan te wijzen als opdrachtgever van de zenuwgasaanval met novitsjok in Salisbury op de Russische dubbelspion Sergej Skripal, vorig jaar. De politica stelt dat Corbyn daarmee “Europese vrienden” in de steek laat om de Russische president Vladimir Poetin te vriend te houden.

De parlementariërs die zich eerder deze week uit woede en onvrede verenigden in de Independent Group hekelen niet alleen de tolerantie voor antisemitisme, maar stellen ook dat Corbyn het partijbelang boven het landsbelang plaatst en niet hard genoeg weerstand biedt tegen de Brexit-plannen van premier Theresa May.

Labour is de tweede partij van het Verenigd Koninkrijk en heeft met het vertrek van Ryan nog 247 van de in totaal 650 zetels in het Lagerhuis.