Iedereen wacht op IS-kinderen, behalve het kabinet

Alles staat klaar om de kinderen van jihadreizigers op te vangen, maar het kabinet wil niet. Rekenfoutjes bij ministeries zorgen voor boosheid én blijdschap. En Kamervoorzitter Arib gaf weer een standje aan een vertrekkend Kamerlid.

DENK AAN DE KINDEREN: Jeugdzorg staat al klaar om de kinderen van uitreizigers naar IS-gebied op te vangen. Alles is tot in de puntjes geregeld, schrijft NRC-redacteur Ingmar Vriesema. Eén probleempje: de coalitie wil er nog niet aan. Voor de kinderen is weliswaar empathie, maar <a href="http://“>bij elk onschuldig kind hoort een schuldige volwassene, is de redenatie. In terugkerende jihadstrijders heeft niemand trek, zeker niet de premier die hen een aantal jaar geleden liever zag sneuvelen in Syrië dan terugkeren naar Nederland.

MEER DAN ENERGIE: De rekenfout van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf iedereen gisteren de kans op een boze soundbite. Dit was “onacceptabel” en “een ongelooflijke stommiteit” - en dit waren alleen nog maar de regeringspartijen. De vraag is waarom het kabinet lange tijd zo stellig was over de verouderde cijfers: staatssecretaris Keijzer (CDA) deed de hoge voorspellingen eind vorig jaar nog af als bangmakerij. Een misser, erkende minister Wiebes (VVD) nu tegenover de Kamer. Of de nieuwe energierekening ook betekent dat de koopkracht slechter uitpakt dan het kabinet beloofde, kon hij niet zeggen: “Het leven bestaat uit meer dan energie.”

KIND VAN DE REKENING: Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) had juist goed nieuws te melden met dank aan een rekenfout. Veel gezinnen die recht hebben op een kindgebonden budget zijn jarenlang hun toeslag misgelopen. Dat geld krijgen ze nu alsnog uitgekeerd: een forse meevaller voor honderdduizenden gezinnen. Kosten voor de staat: 374 tot 445 miljoen euro.

ACHTER HET NET: Het zijn er 84, het moesten er 42 worden en zelfs dat aantal blijkt nu onzeker. Hoeveel pulsvissersschepen mag Nederland straks nog tijdelijk het water op sturen, nu Brussel het pulsvissen aan banden heeft gelegd? Minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) weet het nu ook niet meer, schrijft ze de Kamer. Bovendien bestaat de kans dat EU-lidstaten straks pulsvissers uit hun wateren mogen weren. Morgen debatteert de Tweede Kamer, komende maand nemen het Europees Parlement en de Raad een definitief besluit.

SAMEN UIT, SAMEN THUIS: Iedereen rekent erop dat de coalitie straks op de oppositie is aangewezen om aan meerderheden te komen. Wie oplet, ziet al welke partijen zich aandienen om bij te springen. Vandaag is het de beurt aan VVD en PvdA om samen op te trekken. Ook al heeft partijleider Asscher duidelijk gezegd dat hij de coalitie niet structureel aan een meerderheid zal gaan helpen, nu willen de twee partijen wel samen de problemen bij uitkeringsinstantie UWV te lijf gaan: met meer artsen én meer fraudebestrijding. Welke partij voor welk deel van het plan verantwoordelijk is, laat zich raden.

Samen uit, samen thuis II: Zo’n samenwerking is bepaald niet uniek. Zo presenteerden D66 en GroenLinks vorige week een voorstel om de CO2-uitstoot van veenweidegebieden – elk jaar even groot als de uitstoot van twee kolencentrales – tegen te gaan. Ze stellen forse eisen aan minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Eerder deze maand viel ook Forum voor Democratie op: als enige oppositiepartij naast de SGP steunde Forum de arbeidsmarkthervorming van minister Koolmees (Sociale Zaken, D66), die hij nog door de Eerste Kamer moet zien te krijgen.

SPREID JE KANSEN: Groot zal gisteren de vreugde zijn geweest onder de lobbyisten van de gokbranche. Na uitstel en lang debat besloot de Eerste Kamer online gokken nu echt toe te staan. Al waagden 1,8 miljoen Nederlanders vorig jaar tegen betaling een gokje op het internet, legaal was dat niet. Ook minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) zal tevreden zijn, maar het onderwerp is voor hem nog niet van tafel. Dekker had namelijk in één klap ook Holland Casino willen privatiseren, maar de senaat stuurde hem vorige week terug naar het ministerie om die wet te verbeteren. Als hij eind mei nog geen nieuw voorstel heeft gedaan, wordt het oude wetsvoorstel alsnog in stemming gebracht – en daarvoor is nog geen meerderheid.

STANDJE: Voor Kamerleden die voortijdig vertrekken, heeft Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) een vast ritueel ontwikkeld. Ze spreekt haar lof uit en wenst ze succes, maar laat niet na haar ongenoegen uit te spreken. Bij het vertrek van VVD’er Foort van Oosten, die burgemeester wordt in Nissewaard, was dat gisteren niet anders: Arib noemde het “gewoon jammer om opnieuw iemand te moeten missen die veel voor de Kamer heeft betekend”.

Standje II: Van Oosten is het dertiende Kamerlid dat sinds het aantreden van dit kabinet vertrekt. Zijn opvolger Jeroen van Wijngaarden wordt vandaag beëdigd. Die viel in de vorige kabinetsperiode ook al in voor een voortijdige vertrekker: huidig minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen, die de Kamer toen verruilde voor het Europees Parlement. Wat maar weer aantoont: ook voor Kamerverlaters is er een toekomst in Den Haag.

QUOTE VAN DE DAG:

“Het klimaat was in de Staten nauwelijks een twistpunt. Totdat Den Haag zich ermee ging bemoeien.”

In de provincie bestaat wél consensus over klimaatbeleid, schrijft Karel Smouter op De Correspondent, in tegenstelling tot de landelijke politiek.