In de rij voor unieke foto

In Hong Kong zijn insta-hotspots ontstaan. Rijen mensen staan ervoor te wachten.

Foto's Isaac Lawrence

Vergeet de Eiffeltoren, De Tower Bridge en de Sagrada Familia. De rijen staan tegenwoordig ergens anders, zag fotograaf Isaac Lawrence in Hong Kong: voor de beste instagrammable achtergrond. Landmark wordt Instamark.

TOPSHOT - This picture taken on January 20, 2019 shows a woman posing for a photo at a popular Instagram spot in Hong Kong. - For smartphone-wielding hordes of tourists, Hong Kong boasts a host of must-have Instagram locations -- but crowds of snap-happy travellers are testing local patience and transforming once quaint pockets of the bustling metropolis. (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) / TO GO WITH HongKong-lifestyle-tourism-photography, FEATURE by Elaine YU
This picture taken on January 20, 2019 shows people sitting on a basketball court at a popular Instagram spot in Hong Kong. - For smartphone-wielding hordes of tourists, Hong Kong boasts a host of must-have Instagram locations -- but crowds of snap-happy travellers are testing local patience and transforming once quaint pockets of the bustling metropolis. (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) / TO GO WITH HongKong-lifestyle-tourism-photography, FEATURE by Elaine YU

Zonder de groepen wachtende mensen zou je er voorbij lopen. Het zijn achtergronden, geen objecten. Een flatgebouw of muurschildering. Een brede trap. Een doorkijkje in een nauwe steeg. Soms zie je pas op de foto wat de bedoeling was - hoe de strakke belijning van een sportveld voor de honderden vakjes van een flat samen ineens een compositie vormen.

This picture taken on January 20, 2019 shows people lining the footpath in front of shops as they wait to take photos at a popular Instagram spot in Hong Kong. - For smartphone-wielding hordes of tourists, Hong Kong boasts a host of must-have Instagram locations -- but crowds of snap-happy travellers are testing local patience and transforming once quaint pockets of the bustling metropolis. (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) / TO GO WITH HongKong-lifestyle-tourism-photography, FEATURE by Elaine YU
TOPSHOT - This picture taken on January 20, 2019 shows a woman (C) standing on the road as she takes a photo at a popular Instagram spot in Hong Kong. - For smartphone-wielding hordes of tourists, Hong Kong boasts a host of must-have Instagram locations -- but crowds of snap-happy travellers are testing local patience and transforming once quaint pockets of the bustling metropolis. (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) / TO GO WITH HongKong-lifestyle-tourism-photography, FEATURE by Elaine YU

De achtergronden bestaan vaak uit geometrische patronen, herhalingen in kleur en vorm. Een flatgebouw met honderden balkonnetjes dus of een etalage vol taartjes. Dat werkt op Instagram. De Eiffeltoren ook, maar de oude iconen zijn voor deze generatie way too obvious. Ze doen liever hyperindividueel na wat een bekende instagrammer heeft bedacht. Of ze willen zichzelf terugzien in het decor uit een videoclip van hun favoriete band.

De meeste achtergronden zijn opvallend haveloos. Wellicht laat dat de eigen schoonheid beter uitkomen, zoals een wrakkige omafiets de jeugd van een jonge vrouw benadrukt.

This picture taken on January 20, 2019 shows people (L) lining up to take a photo at a popular Instagram spot in Hong Kong. - For smartphone-wielding hordes of tourists, Hong Kong boasts a host of must-have Instagram locations -- but crowds of snap-happy travellers are testing local patience and transforming once quaint pockets of the bustling metropolis. (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) / TO GO WITH HongKong-lifestyle-tourism-photography, FEATURE by Elaine YU
Foto’s Isaac Lawrence

Het zal niet lang duren voor wakkere ondernemers geld gaan vragen voor de insta-hotspots in de buitenlucht, zoals dat binnen al gebeurt. Bijvoorbeeld in de New Yorkse dreammachine, waar bezoekers voor 38 dollar kunnen kiezen uit vele instagrammable achtergronden. Een ballenbak, uiteenspattende zeepbellen of wolken. Hartje.