Hakenkruizen

Tienduizenden demonstreren in Parijs tegen antisemitisme

Een groot aantal Franse politici, onder wie de oud-presidenten Sarkozy en Hollande, demonstreerde dinsdagavond op Place de la République in Parijs met zo’n 20.000 anderen tegen antisemitisme. Nadat zaterdag in de marge van een demonstratie van ‘gele hesjes’ de filosoof Finkielkraut met anti-Joodse en anti-Israëlische teksten was belaagd, werd dinsdag ontdekt dat bij Straatsburg tientallen Joodse graven met hakenkruizen waren beklad. Het aantal antisemitische daden is in 2018 volgens de Franse regering met 74 procent toegenomen. President Macron, die de besmeurde begraafplaats bezocht, zei er geen voorstander van te zijn naast antisemitisme ook antizionisme (het ter discussie stellen van de Joodse staat) strafbaar te stellen. Parlementariërs en de Joodse belangenorganisatie CRIF hadden ervoor gepleit. (NRC)