Franse rechter legt Zwitserse bank UBS boete van 3,7 miljard euro op

De bank hielp klanten met belastingontduiking, oordeelde de rechter. UBS spreekt van een politiek proces en heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Archiefbeeld. Het gaat om een van de zwaarste boetes ooit opgelegd aan een bank.
Archiefbeeld. Het gaat om een van de zwaarste boetes ooit opgelegd aan een bank. Foto Feline Lim/Reuters

De Zwitserse bank UBS heeft in Frankrijk een boete gekregen van 3,7 miljard euro. De bank heeft volgens de rechter klanten geholpen met belastingontduiking, meldt persbureau AP woensdag. Ook zou de bank op Franse evenementen actief op zoek gegaan zijn naar rijke zakenmensen en sporters, om hen over te halen een Zwitserse bankrekening te openen. Dat is verboden. UBS moet ook een schadevergoeding van 800 miljoen euro betalen aan de Franse staat.

Volgens de rechter hebben UBS-klanten tussen 2004 en 2012 voor ongeveer 10 miljard euro illegaal vermogen op Zwitserse rekeningen gehad. De boete is de hoogste ooit opgelegd aan een bank in Frankrijk. Het totaalbedrag dat UBS moet betalen - ruim 4,5 miljard euro, is bijna net zo hoog als de 4,2 miljard euro winst die UBS vorig jaar maakte.

Franse aanklagers zeiden tijdens het proces dat UBS klanten op “industriële schaal” hielp belasting te ontduiken. Het concern ging berekenend te werk. Bankiers gaven klanten bijvoorbeeld visitekaartjes zonder het banklogo en hadden computers met software die belastende gegevens snel kon verwijderen. De bank zou daarnaast medewerkers naar golftoernooien, klassieke concerten en jachtpartijen in het buitenland hebben gestuurd om daar illegaal vermogende klanten te werven.

‘Ongefundeerd’

UBS schrijft in een verklaring dat het zich aan de wet gehouden heeft en spreekt van een politiek proces. “Dit besluit is onbegrijpelijk”, zei de advocaat van de bank volgens persbureau Reuters tegen verslaggevers bij de rechtbank in Parijs. “We hebben geen feiten gezien en geen bewijs.” UBS stelt verder dat de zaak enkel is gebaseerd op “ongefundeerde aantijgingen van voormalige werknemers”.

De bank zegt beroep aan te tekenen. Dat zou betekenen dat de zaak bij het hof van beroep belandt, waar ze geheel opnieuw behandeld moet worden. Dat kan jaren duren. Tot er een definitieve uitspraak ligt, hoeft de bank niets te betalen. UBS heeft volgens Reuters 2,46 miljard euro gereserveerd voor proceskosten en eventuele andere kosten gerelateerd aan de zaak.

De Nederlandse bank ING kreeg vorig jaar ook een hoge boete. Lees ook: Poortwachter ING hield zijn ogen gesloten

Het Franse onderzoek tegen UBS liep al zeven jaar. Aanvankelijk probeerden de Franse aanklagers met UBS tot een schikking te komen. De bank kreeg volgens persbureau Bloomberg de gelegenheid om voor 1,1 miljard dollar vervolging af te kopen. UBS vond het schikkingsbedrag echter te hoog en ging niet akkoord.

Hoge boetes

UBS kreeg al eerder hoge boetes. In 2009 trof de bank in de Verenigde Staten een schikking van 780 miljoen dollar (destijds zo’n 616 miljoen euro). Vijf jaar later sloten de Zwitsers in Duitsland een deal voor 300 miljoen euro met de aanklagers. Beide zaken gingen over belastingontduiking.

Een wereldrecord is de boete van 3,7 miljard euro die UBS nu moet betalen overigens niet. De Franse bank BNP Paribas werd in 2015 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een boete van omgerekend 7,9 miljard euro voor het schenden van sancties tegen Soedan, Cuba en Iran.