In beeld

Dit zijn de genomineerden voor de World Press Photo 2019

De nominaties voor de World Press Photo zijn deze woensdag bekendgemaakt. Een nieuwe categorie bij deze belangrijkste prijzen in de fotojournalistiek wereldwijd is Serie van het Jaar, die direct even belangrijk wordt als de hoofdcompetitie Foto van het Jaar. Daarnaast worden tijdens de awardshow op 11 april prijzen uitgereikt in acht subcompetities. Ook enkele Nederlanders werden genomineerd: de Zweeds-Nederlandse Pieter ten Hoopen voor zijn fotoserie van de migrantenkaravaan (World Press Serie van het Jaar en Spot Nieuws - Series), en Jasper Doest voor zijn foto's van flamingo's in een dierenopvang op Curaçao (Natuur - Enkel en Natuur - Series).
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Milieu - Enkel. Petronella Chigumbura (30), lid van een vrouwelijke antistroperij-eenheid in Zimbabwe, de Akashinga, tijdens een training in het Phundundu-wildpark.
Foto Brent Stirton/Getty Images
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar, World Press Serie van het Jaar en Milieu - Series. Een weesjongetje loopt langs een muur met tekeningen van granaatwerpers, maar ook een antilope, in Tsjaad, waar zich een humanitaire crisis voltrekt wegens een combinatie van politieke conflicten en klimaatproblemen.
Foto Marco Gualazzini/Contrasto
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Hedendaagse Kwesties - Series. Yorladis is voor de zesde keer zwanger, nadat vijf andere zwangerschappen werden afgebroken tijdens haar tijd bij de FARC.
Foto Catalina Martin-Chico, Panos
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Algemeen Nieuws - Enkel. Een niet nader geïdentificeerde man probeert de pers tegen te houden die zich op 15 oktober heeft verzameld bij het Saoedische consulaat in Istanbul, vanwege de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi.
Foto Chris McGrath/Getty Images
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Hard Nieuws - Enkel. Yana, hier bijna twee jaar oud, uit Honduras kijkt toe hoe haar moeder Sandra Sanchez wordt gefouilleerd aan de Mexicaans-Amerikaanse grens in Texas. De foto bepaalde voor een groot deel het beeld van het debat over het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders. Yana werd overigens niet gescheiden van haar moeder.
Foto John Moore/Getty Images
Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Hard Nieuws - Series. Slachtoffers van een vermeende gifgasaanval op het dorpje al-Shifunieh, Oost-Ghouta, in Syrië, op 25 februari 2018.
Foto Mohammed Badra/EPA
Genomineerd in de categorie Hedendaagse Kwesties - Series. Olivia Harris bracht het debat over de abortuswetgeving in Ierland in beeld, die na een referendum werd versoepeld. Hier bidt Aidan met een priester na de biecht op de top van de heilige berg Croagh Patrick, in het graafschap Mayo. De berg is het decor van veel pelgrimstochten, inclusief die van een groep mannen van een pro-life-beweging.
Foto Olivia Harris
Genomineerd in de categorie Hedendaagse Kwesties - Series. Een vrouw belt vanuit een afkickruimte in de gevangenis van Montgomery County, in de Amerikaanse staat Ohio.
Foto Philip Montgomery/The New Yorker
Genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Enkel. De woonkamer van een verlaten huis in San Miguel Los Lotes is bedekt met as na de uitbarsting van de vulkaan Fuego in Guatemala. De uitbarsting werd niet voorafgegaan door een waarschuwing en was een van de dodelijkste van de afgelopen honderd jaar in het land. Ruim driehonderd mensen kwamen om het leven.
Foto Daniele Volpe
Genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Enkel. De Amerikaanse president Donald Trump pakt zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron bij de hand bij de Oval Office op 24 april 2018. Het driedaagse bezoek van Macron viel op door de vriendschappelijke, haast intieme, manier waarop de de twee leiders met elkaar omgingen.
Foto Brendan Smialowski/AFP
Genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Series. John Wessels werd in deze categorie twee keer genomineerd met een serie over de Democratische Republiek Congo: een over de verkiezingen, een over de strijd tegen ebola. Deze foto komt uit de laatste serie, waarop een hulpverlener wacht op een nog onbevestigd geval van ebola bij een pas gebouwd behandelcentrum in Bunia, 200 kilometer ten noorden van Beni, in het noordoosten van het land.
Foto John Wessels/AFP
Genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Series. Aanhangers van de UDPS in de Democratische Republiek Congo bij het hoofdkwartier van de partij, op 21 december 2018. Door een brand bij een stemlokaal de dag ervoor werden de verkiezingen opnieuw uitgesteld. Uiteindelijk won Félix Tshisekedi, leider van de UDPS, de grootste Congolese oppositiepartij, de eerste vredige machtswissel sinds de onafhankelijkheid in 1960.
Foto John Wessels/AFP
Genomineerd in de categorieën World Press Serie van het Jaar en Algemeen Nieuws - Series. De Jemenitische Wafa Ahmed Hathim (25) verloor haar linkerbeen door een mortier die op haar huis terechtkwam in Hodeida, een strategisch belangrijke havenstad aan de Rode Zee, terwijl langverwachte vredesonderhandelingen plaatsvonden in Zweden.
Foto Lorenzo Tugnoli/ The Washington Post/ Contrasto
Genomineerd in de categorie Milieu - Enkel. Geëvacueerde paarden zijn vastgebonden aan een paal, terwijl de rook van een bosbrand in Californië (Zuma Beach, Malibu) boven hen uittorent. Het bosbrandseizoen van 2018 was het dodelijkste en meest verwoestende tot nu toe in Californië.
Foto Wally Skalij/Los Angeles Times
Genomineerd in de categorie Hard Nieuws - Enkel. Migranten uit Midden-Amerika beklimmen de versperring op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, vlak bij Tijuana. In oktober en november trok een migrantenkaravaan van Midden-Amerika naar de VS.
Foto Pedro Pardo/AFP
Genomineerd in de categorie Hard Nieuws - Series. Kinderen worden behandeld na een vermeende gasaanval op het dorpje Al-Shifunieh in Oost-Ghouta, Syrië, op 25 februari 2018. Een andere foto uit dezelfde serie is genomineerd voor Foto van het Jaar.
Foto Mohammed Badra/EPA
Genomineerd in de categorie Hard Nieuws - Series. Op 27 januari 2018 ontplofte een ambulance, wat leidde tot de dood van 103 mensen en 235 gewonden, in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De bomaanslag vond vlak bij een druk winkelgebied en overheidsgebouwen plaats. Ook begeven zich er veel diplomaten. De Talibaan eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, als wraak voor de geïntensiveerde luchtbombardementen op hun gebieden.
Foto Andrew Quilty/The New York Times
Genomineerd in de categorie Milieu - Series. Imkers verzorgen hun bijenvolken in Tinúm, Mexico. Hun werk wordt bedreigd door sojaboeren in de omgeving.
Nadia Shira Cohen
Genomineerd in de categorie Natuur - Enkel. Een gevleugelde ribkwal, Leucothea multicornis, heeft zijn vleugels wijd uitgespreid, en beweegt zich door de wateren van het Spaanse Alicante. De ribkwal vangt zijn prooi met kleverige cellen, in plaats van door te steken. Omdat ze hun vleugels om het minste of geringste dichtvouwen zijn ze zeer moeilijk te fotograferen of te bestuderen.
Foto Angel Fitor
Genomineerd in de categorie Natuur - Series. Een vrouwelijke poema jaagt op een volwassen mannetjesguanaco (wilde lama).
Foto Ingo Arndt/ National Geographic
Genomineerd in de categorie Natuur - Series. Flamingo Bob zwemt in de zee, onder toezicht van Odette Doest.
Foto Jasper Doest
Genomineerd in de categorie Natuur - Series. Valken bij een kamp vlak bij Abu Dhabi. De valkerij herleeft, vooral in de Arabische wereld. Voor deze serie reisde Brent Stirton ook naar onder meer Mongolië en Schotland.
Foto Brent Stirton/Getty Images/National Geographic
Genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Vuurwapentraining bij Borodino, zo'n 120 kilometer ten westen van Moskou, waar Rusland in 1812 vocht tegen de troepen van Napoleon. Fotograaf Sarah Blesener bezocht tien militaire jongerenprogramma's in de Verenigde Staten en militaire zomerkampen in Rusland.
Foto Sarah Blesener
Genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Alin Granda in het huis van haar vader, Ignacio Granda, in Taxco Guerrero in Mexico. Alin was één jaar toen haar vader vermist raakte. Door het geweld tussen drugskartels worden tienduizenden Mexicanen vermist, van wie velen waarschijnlijk niet meer leven. In 2013 verdwenen twee zwagers van fotograaf Yael Martínez, en werd er een gedood. Hij fotografeerde in de jaren daarna wat dit psychologisch met zijn familie deed.
Foto Yael Martínez
Genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Demonstranten met zelfgemaakte schilden, bij een protest tegen president Nicolás Maduro in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, op 7 juli 2017. De fotograaf Alejandro Cegarra documenteerde het verval van het land sinds de dood van Maduro’s voorganger Hugo Chávez in 2013.
Foto Alejandro Cegarra
Genomineerd in de categorie Portretten - Enkel. Zelfportret van de Russische Aljona Kotsjetkova, die thuis moeite heeft met het eten van een kom borsjtsj. Normaal is de bietensoep haar favoriete gerecht. Ze wordt behandeld voor kanker.
Foto Alyona Kochetkova
Genomineerd in de categorie Portretten - Series. Maria Fernández draagt een tweedehands fallerakostuum voor het festival Las Fallas in Valencia in Spanje. Nieuwe jurken, geïnspireerd op eeuwenoude klederdracht die vrouwen droegen terwijl ze in de rijstvelden werkten, zijn heel duur. De vrouwen versieren hun haar met kammen en juwelen die vaak al generaties in de familie zijn.
Foto Luisa Dörr
Genomineerd in de categorie Portretten - Series. Tweelingzussen in Nigeria. Het West-Afrikaanse land heeft een van de hoogste percentages tweelingen, vooral onder de Yoruba in het zuidwesten. Vroeger werden tweelingen verbannen of gedood, nu worden ze doorgaans feestelijk verwelkomd omdat ze geluk en welvaart zouden geven. In 2018 vond in het plaatsje Igbo-Ora een tweelingenfestival plaats, waar meer dan 2.000 tweelingen op afkwamen. Om de dualiteit te accentueren gebruikten de fotografen twee kleurenfilters in de serie.
Foto Bénédicte Kurzen en Sanne de Wilde/Noor
Genomineerd in de categorie Sport - Enkel. Olympisch kampioene Claressa Shields (rechts) tegen Hanna Gabriels tijdens een bokswedstrijd in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan.
Foto Terrell Groggins
Genomineerd in de categorie Sport - Series. Zdenek Safranek sluit een work-out af met pull-ups. Hij is de aanvoerder van het Tsjechische paralympische hockeyteam en nam deel aan drie Paralympische Spelen. Hij vertegenwoordigt zijn land ook bij het mountainbiken en handfietsen. In 2017-2018 was Safranek Tsjechisch kampioen paraboksen. Hij kwam in een rolstoel terecht na een ongeluk in een autogarage in 2003.
Foto Michael Hanke