Brexitblog

‘May overweegt Brexit twee maanden uit te stellen’

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk in principe de Europese Unie. Het Lagerhuis heeft het Brexitakkoord van premier Theresa May met een grote meerderheid weggestemd, waardoor het uittredingsproces in een impasse is beland. Hoe trekt May haar land daar weer uit?

Dit blog gaat dicht

Een nieuwe week betekent een nieuw Brexitblog. Lees hier meer over 'de echtscheiding'.

'May overweegt Brexit twee maanden uit te stellen'

Theresa May overweegt de Brexit twee maanden uit te stellen als haar deal opnieuw wordt weggestemd door het parlement, schrijft The Telegraph. De stemming daarover die komende week werd verwacht is verplaatst tot uiterlijk 12 maart. Mocht haar plan voor de Britse uittreding dan weer worden verworpen dan gaat May mogelijk een uitstelverzoek indienen bij de EU om zo een no-deal Brexit te voorkomen. Het gaat dan om een verlenging van de zogeheten artikel 50-procedure die de uittreding van een lidstaat regelt.

Volgens The Guardian zou de EU dan liever uitstel tot liefst 2021 hebben, zodat er meer tijd is voor een goed akkoord over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie en een definitieve oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat laatste is nog altijd het grote struikelblok voor het Britse Lagerhuis in de huidige deal die May heeft gesloten in Brussel. In twee maanden uitstel zien de Europese regeringsleiders volgens The Guardian niets, omdat ze niet denken dat May haar parlement binnen die periode wel kan overtuigen. Volgens een woordvoerder van de regering "verkent" May momenteel de vervolgscenario's als de deal na 12 maart sneuvelt.

Twitter avatar HoogerJ John Hoogerwaard Er wordt al maanden gespeculeerd over Brexit-uitstel in Britse media. Alles van een paar weken tot twee jaar is inmiddels voorbijgekomen. Wil je overzicht houden: vergeet het allemaal en kijk alleen wat er concreet verschuift. En dat is al maanden eigenlijk niet zo veel.

Brexit-stemming in het Lagerhuis opnieuw uitgesteld, uiterlijk 12 maart

De Britse premier Theresa May heeft zondag de stemming over haar Brexit-voorstel in het Lagerhuis opnieuw uitgesteld, tot uiterlijk 12 maart. Dat meldt persbureau AP. De stemming stond eigenlijk gepland voor aanstaande woensdag.

May heeft gezegd dat het niet haalbaar is voor woensdag een nieuwe deal te presenteren. De Europese Unie weigert vooralsnog aanpassingen te doen aan de overeenkomst waarover eerder is onderhandeld.

De Britse oppositiepartij, Labour, noemde Mays uitstel "roekeloos". Volgens Labour probeert May de parlementariërs te dwingen voor haar deal te stemmen, omdat steeds minder tijd overblijft een alternatief te ontwikkelen. Volgens artikel 50 moet het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de EU treden.

Amendement van Cooper

De nieuwe planning betekent overigens niet dat er woensdag niets staat te gebeuren. Het parlement zal - op initiatief van Labour-politicus Yvette Cooper - onder andere discussiëren over of May terug moet naar Brussel om uitstel van de Brexit-datum te vragen. De overige 27 EU-lidstaten moeten hier dan unaniem akkoord mee gaan. De parlementariërs willen zo voorkomen dat het land in een No Deal-situatie belandt.

Twitter avatar YvetteCooperMP Yvette Cooper Even if PM now won’t do “meaningful vote” on a Deal, she still promised to lay an amendable motion this week. We will push cross party amendment this week paving way for our Bill to safeguard against No Deal. PM remarks make it even more vital Commons votes for Bill #NotoNoDeal https://t.co/jCcm3kh8T9

Timmermans: 'Risico van een No Deal-Brexit neemt toe'

Hoewel vanuit het Britse ministerie donderdag positieve geluiden klinken over de hernieuwde stemming over het uittredingsakkoord die mogelijke volgende week al plaats kan vinden, is niet iedereen optimistisch. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, reageerde donderdag pessimistisch op de onderhandelingen van de afgelopen weken. “Het risico van een vertrek zonder deal is toegenomen”, zei hij aldus persbureau Reuters.

Ook kredietbeoordelaar Fitch reageerde op de Brexit-onderhandelingen. De kredietbeoordelaar waarschuwt voor de negatieve gevolgen van de langdurige onderhandelingen. Fitch zal mogelijk de AA-beoordeling van het Verenigd Koninkrijk verlagen. Aan persbureau Reuters laat de kredietbeoordelaar weten dat het “gelooft dat een No Deal-Brexit zal leiden tot een aanzienlijke verstoring van de Britse economische en handelsvooruitzichten, althans op de korte termijn”.

Ten slotte werd donderdag duidelijk dat niet alle deals doorgang kunnen vinden voor 29 maart, de dag dat de Britten officieel uittreden uit de Europese Unie. Zo zal het Verenigd Koninkrijk de handelsovereenkomst van de Europese Unie met Japan niet kunnen overnemen voor de Brexit. De Britten proberen de 40 bilaterale handelsovereenkomsten met de Europese Unie te dupliceren voordat het land uittreedt.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat Frans Timmermans vicevoorzitter is van het Europees Parlement, dat moest de Europese Commissie zijn.

Hammond: mogelijk volgende week weer Lagerhuisstemming

Het Britse Lagerhuis kan mogelijk volgende week al over een hernieuwd uittredingsakkoord stemmen. Volgens de Britse minister Philip Hammond (Financiën) zijn de gesprekken die premier May in Brussel voert met Commissievoorzitter Juncker "goed en constructief". Of er daadwerkelijk gestemd kan worden, is afhankelijk van hoe de gesprekken verder verlopen, zo zei Hammond donderdag.

Hoewel de Brexit op 29 maart een feit is, is er nog altijd geen doorbraak in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het belangrijkste twistpunt is de backstop, een oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Brexiteers zijn bang dat die zal worden gebruikt om het VK eindeloos bij de Europese douane-unie te houden. Er zit immers geen einddatum op de backstop, zoals die op dit moment tussen May en Juncker is afgesproken.

Tijdens de meest recente gesprekken in Brussel werd de backstop volgens Hammond een "tijdelijke regeling" genoemd. Hij ziet dit als belangrijk signaal dat Brussel bereid is te bewegen. De EU heeft echter altijd gezegd dat er over de backstop niet meer te onderhandelen valt. Overigens reageerde Juncker door te stellen dat hij er een hard hoofd in heeft dat het de onderhandelaars gaat lukken er op tijd uit te komen. "(...) dit zou verschrikkelijke economische en sociale consequenties hebben in Groot-Brittannië en op het [Europese] continent."

Om een No Deal-Brexit af te wenden, moet het Britse Lagerhuis een uittredingsakkoord tussen de EU en het VK goedkeuren. Mays vorige voorstel werd door een grote meerderheid van de parlementariërs weggestemd. Een alternatief is het uitstellen van de datum waarop de Britse uittreding uit de EU plaatsvindt.

De Britse minister Hammond komt aan in Londen. Foto Peter Nicholls/Reuters

Correctie (26 februari 2019): In een eerdere versie van bovenstaand fotobijschrift werd gesproken van premier Hammond waar dat minister moest zijn.

Drie parlementariërs verlaten Conservatieve Partij

Drie Lagerhuisleden hebben de Britse Conservatieve Partij verlaten. Ze zijn ontevreden met de koers van de partij, en vooral met de "rampzalige afhandeling van de Brexit", schrijven ze woensdag aan premier en partijleider Theresa May. Het gaat om de EU-gezinde parlementariërs Anna Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen.

Volgens de vrouwen is het onbegrijpelijk dat de partij "het land roekeloos richting de afgrond van een No Deal-Brexit begeleidt". "Een verantwoordelijke regering zou nooit bewust en expres mensen, gemeenschappen en bedrijven blootstellen aan de akelige gevolgen van zo'n verwoestende uittreding", schrijven Soubry, Wollaston en Allen.

Overgelopen Lagerhuisleden

De opgestapte Tories voegen zich bij The Independent Group, een maandag opgerichte fractie in het Lagerhuis die zich in het politieke midden bevindt en pro-EU is. De groep bestaat volledig uit Lagerhuisleden die zijn overgelopen vanuit andere partijen. Naast de drie Conservatieve parlementariërs zijn het acht voormalige Labour-leden. Zij stapten de voorbije dagen op uit onvrede over onder meer het institutionele antisemitisme dat zij bij de partij van Jeremy Corbyn waarnemen.

'We can no longer act as bystanders. We are honour bound to put our constituents’ and country’s interests first.' Read the letter to the Prime Minister from @heidiallen75 @Anna_Soubry and @sarahwollaston #ChangePolitics pic.twitter.com/1HxHOULbft

— The Independent Group (@TheIndGroup) 20 februari 2019

May zei woensdag volgens Britse media dat ze "verdrietig" was door het vertrek van Soubry, Wollaston en Allen uit haar partij. "Na vier decennia uit de EU stappen is nooit makkelijk", reageerde de premier in een verklaring op de kritiek. De Conservatieve Partij is er volgens haar nog altijd op gebrand "integere, gematigde en patriottische politiek" te bedrijven "die de burgers van dit land verdienen".

Met de komst van het Conservatieve trio heeft The Independent Group in het Lagerhuis nu elf zetels, één zetel meer dan de Democratic Unionist Party (DUP), de gedoogpartner van Mays regeringspartij. De Conservatieven en de Noord-Ierse DUP hebben nu samen nog een meerderheid van vier zetels.

Lees meer over de overgestapte Anna Soubry: Ze wordt met de dood bedreigd, want ze is tegen de Brexit

Welkom in een nieuw Brexitblog

Over ruim een maand stapt het Verenigd Koninkrijk - normaal gesproken - uit de Europese Unie. Tot die tijd is er nog veel onduidelijk over hoe dat precies zal gebeuren. Slaagt premier May er alsnog in een deal door het parlement te krijgen? Of gaan de Britten weg zonder scheidingsafspraken? Ook deze week houden we op deze pagina de belangrijkste ontwikkelingen bij.

Lees hier het Brexitblog van vorige week terug