Voortgezet onderwijs

VO-raad: scholen in krimpregio’s dreigen te verdwijnen

De koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs (VO-raad) waarschuwt dat „op zeker tien plekken buiten de randstad” de laatste middelbare scholen in een regio dreigen te verdwijnen, schrijft het AD maandag. De VO-raad wil daarom meer geld voor die scholen. Het zou gaan om scholen in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland, Zeeland en Limburg die mogelijk verdwijnen omdat er te weinig leerlingen naartoe gaan. Door de krimp in het leerlingenaantal wordt het volgens de raad lastiger alle onderwijsniveaus aan te blijven bieden. Een toeslag voor scholen die alle niveaus – van vmbo-praktijkonderwijs tot het vwo – bieden verdwijnt bovendien. Gevolg zou kunnen zijn dat leerlingen in de toekomst meer dan twintig kilometer moeten reizen om onderwijs te volgen, waarschuwt de VO-raad. (NRC)