Twee mannen die op Schiphol werken aangehouden in grote drugszaak

De twee verdachten hielpen volgens het OM koffers vol heroïne en cocaïne uit de bagage te halen en via de catering en schoonmaak weg te leiden.

Bagagemedewerkers, schoonmakers en cateraars werkten volgens het OM mee aan de smokkel. De glazenwasser op de foto komt niet voor in het artikel.
Bagagemedewerkers, schoonmakers en cateraars werkten volgens het OM mee aan de smokkel. De glazenwasser op de foto komt niet voor in het artikel. Foto Getty Images

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag twee personen die op Schiphol werken aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. De aanhoudingen houden verband met een onderzoek naar grootschalige import van drugs, waarbij volgens de marechaussee een “groot aantal” mensen die op de luchthaven werkt een rol speelt. De twee mannen van 33 en 44 hadden met een pasje toegang tot het beveiligde gedeelte van de luchthaven.

De twee verdachten werkten volgens de marechaussee vermoedelijk samen met andere personen die op Schiphol werken. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie Noord-Holland zou gebleken zijn dat er een “crimineel samenwerkingsverband” is dat zich bezighoudt met drugssmokkel via de luchthaven. Daarbij worden mensen ingezet die werken in de bagagekelder, de catering en de schoonmaak, schrijft de marechaussee dinsdag op Facebook.

De twee verdachten werden dinsdagochtend aangehouden op het vliegveld. Welke rol zij zouden hebben gespeeld, kan een woordvoerder niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt. Ook de aanleiding voor hun aanhouding heeft de marechaussee niet nader toegelicht, behalve dat er informatie uit het lopende onderzoek is gekomen.

Tussen juli en december van vorig jaar werden al twaalf anderen aangehouden, van wie er negen op Schiphol werkten. Zij moeten nog voor de rechter komen, en zijn tot die tijd op vrije voeten.

Koffers vol drugs

In Afrika en Zuid-Amerika worden koffers vol cocaïne en heroïne heimelijk in het ruim van vliegtuigen geladen, concludeerde het OM. In Nederland worden de koffers door medewerkers van de bagageafhandeling weer uit het systeem gehaald en overgedragen aan mensen uit de schoonmaak of catering. Vervolgens werden ze overgebracht naar “een vrouw in Almere” die contact onderhield met een criminele organisatie in Afrika. Zij is een van de twaalf verdachten die vorig jaar al werden aangehouden.

De marechaussee heeft bij eerdere acties ruim 100 kilo heroïne en cocaïne aangetroffen, en voor 100.000 euro contant geld en goederen in beslag genomen. Een onderzoek naar bezittingen in het buitenland loopt nog. De marechaussee sluit niet uit dat er in de toekomst meer mensen worden aangehouden. Een woordvoerder laat weten dat de groep voor zover bekend in ieder geval in Nederland niet meer actief is.

Correctie (19 februari 2019): De marechaussee meldde in een persbericht dat het ging om Schipholmedewerkers. Volgens de luchthaven gaat het om “personeel dat werkt op Schiphol”, niet voor de luchthaven zelf. Dit hebben we aangepast.