Bernie Sanders (77) stelt zich weer kandidaat voor Amerikaanse presidentschap

De 77-jarige senator verloor de nominatie voor de kandidatuur drie jaar geleden van Hillary Clinton. Hij zegt nu een “heel andere campagne” te willen voeren.

In 2015 nam hij het tijdens de Democratische nominaties op tegen Hilary Clinton.
In 2015 nam hij het tijdens de Democratische nominaties op tegen Hilary Clinton. Foto McNamee/Getty Images/AFP

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft dinsdag bekend gemaakt zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in november 2020. Tijdens een interview met Vermont Public Radio zei hij zich namens de Democratische partij te kandideren. Sanders is een onafhankelijke senator, hoewel hij sinds jaar en dag met de Democraten meestemt.

In 2015-2016 deed Sanders ook mee aan de presidentsverkiezingen. Ondanks zijn voor Amerikaanse begrippen zeer linkse campagne schopte hij het onverwacht tot de voorverkiezingen voor de Democratische partij. Hij kreeg meer dan 13 miljoen stemmen. Uiteindelijk verloor hij de nominatie van Hillary Clinton, die op haar beurt werd verslagen door de Republikein Donald Trump. Zijn campagne lag ten grondslag aan de beweging naar links van vooral jonge Democraten. Een aantal van hen is bij de tussentijdse congresverkiezingen van 2018 in het Huis van Afgevaardigden gekozen.

Lees ook: Tijdens de voorverkiezingen in 2015 was deze linkse eenling een onverwacht grote uitdager voor Hilary Clinton

Sanders, senator voor Vermont, wilde dat de bewoners van zijn staat het nieuws als eerste te horen kregen. Tegen Vermont Public Radio zei hij dat hij het graag tegen de huidige president Trump wil opnemen. Hij wil een “heel andere campagne” gaan voeren om Trump het Witte Huis uit te krijgen. Trump is volgens Sanders “beschamend” voor de VS en een “pathologische leugenaar”.

Sanders noemt zich zelf een “democratische socialist” en viel bij de vorige verkiezingen op door zijn zeer progressieve campagne. Voor de huidige verkiezingscampagne stellen zich echter meerdere progressieve politici kandidaat. Sanders voegt zich bij een behoorlijke rij hooggeplaatste kandidaten onder wie de senatoren Cory Booker, Kamala Harris en Kirsten Gillibrand.

Sanders zorgde voor enorm enthousiasme onder jonge Democraten, maar kreeg ook de nodige kritiek. Zo wist hij weinig stemmen te winnen onder de zwarte bevolking en bleek in januari dat er in 2016 binnen zijn campagneteam meldingen waren gedaan van seksisme.