Ministerie erkent hoger uitvallen energierekening

Minister Wiebes baalt van de onverwachte stijging, die een negatieve effect kan hebben op de koopkracht. Het kabinet had duidelijker moeten zijn dat de cijfers waren gebaseerd op gegevens die “niet meer kakelvers waren”, zegt hij tegen de NOS.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De regering heeft zich voor het berekenen van de energiekosten in Nederland voor 2019 gebaseerd op cijfers uit 2017. Dat erkent het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dinsdag na berichtgeving van het AD.

Afgelopen weekend bleek dat de gemiddelde energierekening veel harder zou stijgen dan het kabinet dacht op basis van die prognoses uit 2017. Uit cijfers van het CBS bleek zaterdag dat de energiekosten in 2019 met ruim 330 euro gaan stijgen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) geeft tegenover de NOS toe dat de hogere stijging een negatief effect kan hebben op de koopkracht. Wiebes gaat daar in aanloop naar de volgende Prinsjesdag naar kijken “want we passen altijd goed op de koopkracht”, zegt hij tegen de omroep.

De bewindsman vindt het vervelend dat de energierekening hoger uitvalt. “Want ik ben ervoor dat we gewoon koopkrachtverbetering gaan zien. Mensen hebben daar behoefte aan en dan helpt dit niet.” Of de hogere energierekening gecompenseerd wordt, hangt af van de koopkrachtcijfers die volgende maand verwacht worden. “Het leven bestaat uit meer dan alleen energie”, zegt Wiebes tegen persbureau ANP.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) deed kostenstijgingen van die omvang, in december uitgerekend door vergelijkingssites, eerder af als bangmakerij. Het had duidelijker moeten zijn dat deze uitspraken gebaseerd waren op oudere prognoses dan normaal, zegt het ministerie nu. “Je ziet dat naarmate een raming ouder is er een grotere bandbreedte ontstaat.”

‘Meest actuele studie’

De ramingen over de stijging van de energiekosten van het ministerie van EZK viel lager uit dan die van het CBS. De cijfers waarop het ministerie zich baseert komen uit “de meest actuele” studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), bevestigt een woordvoerder van het ministerie dinsdag desgevraagd. Deze studie kwam uit het najaar van 2017. Recentere prognoses van het PBL zijn er niet, zegt een woordvoerder van het planbureau. Het PBL heeft de handen vol aan de doorrekening van het concept-Klimaatakkoord.

Lees ook: Waarom de energierekening omhoog gaat

In het PBL-rapport uit 2017 waren er andere verwachtingen over de ontwikkeling van de energiemarkt en daar is Keijzer altijd duidelijk over geweest, zegt de woordvoerder van het ministerie. Het ministerie baseert haar berekeningen over de energiekosten altijd op de dan beschikbare PBL-cijfers. “Grosso modo gingen die uit van gelijkblijvende handelsprijzen en een snellere daling van het energieverbruik.”

Juist die energieprijzen stegen flink, liet het CBS zaterdag zien: de leveringskosten van elektriciteit stijgen met 31 procent en die van gas met 20 procent. Ook hanteert het CBS een andere definitie van een standaard huishouden, zegt het ministerie. Door de stijging van energiebelasting en de energiekosten komt de gemiddelde energierekening in 2019 uit op 2.074 euro. De nieuwste cijfers en prognoses van het PBL over de Nederlandse energiemarkt volgen in oktober.