KLM-topman Pieter Elbers mag aanblijven

Dat maakte de raad van commissarissen dinsdag bekend na overleg in Parijs. De nieuwe topman van Air France-KLM Ben Smith wordt commissaris bij KLM.

Archiefbeeld van Pieter Elbers tijdens een persconferentie van Air France-KLM.
Archiefbeeld van Pieter Elbers tijdens een persconferentie van Air France-KLM. Foto Koen van Weel/ANP

Pieter Elbers mag aanblijven als topman van KLM. Dat heeft de raad van commissarissen van Air France-KLM dinsdag besloten in Parijs, meldt het concern in een persbericht. Formeel moeten de aandeelhouders eind april nog instemmen met een nieuwe termijn van vier jaar voor de Nederlander. Verder werd bekend dat Smith toetreedt tot de raad van commissarissen van KLM, iets waar KLM zich tot nu toe tegen verzette.

De laatste weken was de verwachting ontstaan dat de raad tegen Elbers’ verlenging zou stemmen. De positie van Elbers was onder druk komen te staan. De in september aangetreden topman van Air France-KLM, de Canadees Ben Smith, zou KLM minder autonoom willen maken. Elbers staat bekend als een standvastig bestuurder. Zijn positie als president-directeur zou een obstakel zijn in de verdere integratie van Air France en KLM.

Lees ook dit interview met Elbers (19 februari 2019): ‘Ik geloof niet in wonderbazen die alles beter maken’

Toch integratie

Blijkens het persbericht gaan de twee bedrijven toch verder integreren. Er wordt nadrukkelijk benoemd dat afgesproken is de samenwerking tussen KLM en Air France te intensiveren, met als doel meer winstgevendheid voor de groep. Ook komt er een nieuwe commissie van topbestuurders om de structuur van het concern te versimpelen. Daarin nemen Elbers, Air France-baas Anne Rigail en financieel directeur Frédéric Gagey van het moederbedrijf zitting. Zij leggen verantwoording af aan Smith.

De spanningen rond het al dan niet aanblijven van Elbers liepen de laatste weken hoog op. 25.000 van de 30.000 werknemers ondertekenden een petitie waarin ze voor een verlenging van zijn termijn pleitten. Ook de ondernemingsraad van KLM en het Nederlandse kabinet spraken zich uit voor zijn aanblijven.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) zei dinsdagavond in een reactie tegenover persbureau ANP blij te zijn dat er een nieuwe termijn komt voor Elbers.

“Ik verwelkom dit besluit. Pieter Elbers heeft de afgelopen jaren uitstekend werk verricht bij KLM. Hij heeft het bedrijf concurrerender gemaakt en dat werk moet voortgezet, ook voor Air France-KLM als geheel.”

Eurlings

Elbers volgde eind 2014 Camiel Eurlings op als directeur van de luchtvaartmaatschappij. Hij begon zijn carrière bij KLM in 1992 op 22-jarige leeftijd. Hij werkte onder andere op het hoofdkantoor in Amstelveen bij de afdeling netwerkplanning en was operationeel directeur in de jaren voordat hij topman werd.

Woensdag publiceert Air France-KLM zijn jaarcijfers over 2018.

Correctie (19 februari 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Elbers eerder president-commissaris is geweest bij KLM voor zijn aantreden als topman. Dat moest zijn operationeel directeur.

Lees ook: De vechtlust van KLM-topman Pieter Elbers is ook een valkuil