Consumentenvertrouwen

Reclame Code Commissie noemt vanillevla zonder vanille misleiding

foto istock

Optimel-vanillevla van FrieslandCampina misleidt consumenten, er zit namelijk geen vanille in. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald, in een zaak die was aangespannen door voedselwaakhond Food Watch. FrieslandCampina heeft nooit beweerd dat er vanille in de vla zit, maar ook niet duidelijk genoeg gemaakt dat dit niet zo is. In de kleine lettertjes staat dat er enkel kunstmatig vanille-aroma aan de vla is toegevoegd. De commissie valt in haar uitspraak terug op Duitse jurisprudentie uit 2015. Toen werd fabrikant Teekanne op de vingers getikt, omdat in de frambozenthee van het merk helemaal geen framboos zat, zelfs geen aroma. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Reclame Code Commissie die lijn volgt. (NRC)