Buma zoekt bevestiging in de banlieue

De waterschappen doen ertoe (echt waar!). CDA-leider Sybrand Buma wilde de Franse onvrede met eigen ogen zien. En het kabinet maakte een pijnlijke miskleun in de energieberekening van dit jaar.

DROGE VOETEN: Als de waterschappen ergens om bekend staan, is het dat ze nergens om bekend staan behalve hun vermeende saaiheid (de eerste vraag die Trouw aan ’s lands jongste fractievoorzitter in een waterschap stelde: “Heeft u niets leukers te doen?”). Maar dit zou wel eens kunnen veranderen, nu zeespiegel en klimaat volop in de politieke schijnwerpers staan. Voor zwevende kiezers werd gisteren een stemwijzer gelanceerd. Die komt van pas in het woud van waterschapspartijen waarin zelfs Trots op Nederland nog op het stembiljet prijkt. Niet zo gek: het water staat immers tot aan onze lippen, leerde Rita Verdonk ons al eens.

Droge voeten II: Alles over de waterschappen – en de provincies – hoor je terug in de nieuwste aflevering van NRC-podcast Haagse Zaken. Waarom hebben boeren en bedrijven recht op zetels in het waterschap waarvoor ze geen stem hoeven binnen te halen? En hoe zijn de provincies een aantal jaar geleden zo puissant rijk geworden? Onze redacteuren Clara van de Wiel en Arjen Schreuder hebben de antwoorden.

FRANSE SLAG: Dolend tussen zijn geloof in een rechts-conservatieve koers en de hang naar het midden van zijn achterban, kon CDA-leider Sybrand Buma wel wat bevestiging gebruiken. En dus stapte hij met een klein clubje CDA’ers op de trein naar Parijs, waar hij sprak met zijn Franse collega Laurent Wauquiez, die net als Buma worstelt op de rechterflank van zijn eigen partij. Op Buma’s initiatief reisde het CDA-gezelschap een dag later door naar een banlieuewijk: hij wilde de Franse onvrede met eigen ogen zien. Zo’n beruchte probleemwijk als deze kende hij in Nederland niet, aldus de plaatselijke wethouder, maar dat zorgde juist voor gespreksstof: “Hoe kun je voorkomen dat je nieuwbouwwijken bouwt die een tijdbom voor het samenleven worden?”

FOUTJE, BEDANKT: Door een slordigheid heeft het kabinet een forse stijging van de energienota niet zien aankomen. In december beweerde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) nog dat van hoge berekeningen door energievergelijkers niets klopte. Ze rekende zelfs op een daling, zei ze toen. Nu moet ze door het stof. Het gemiddelde gezin is in 2019 bij nader inzien 334 euro meer kwijt aan energie dan vorig jaar, schrijft het AD. Reden voor de misrekening: de rekenaars van EZ baseerden zich voor hun vergelijking op verouderde cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving, uit 2017. Het planbureau had afgelopen jaar namelijk de handen vol aan de berekening van het concept-Klimaatakkoord.

GRENSOVERSCHRIJDENDE ZAKEN: Bij zijn maidenspeech in de Tweede Kamer pleitte D66’er Achraf Bouali voor een hogere meldingsbereidheid in gevallen van discriminatie. Alleen: Bouali was misschien zélf bepaald geen makkelijke baas om zulke dingen tegen te zeggen. Tegen hem is meermaals melding is gedaan vanwege zijn autoritaire leiderschapsstijl in zijn jaren als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen het onderzoek werd afgerond, was Bouali al in de Kamer gekozen. Hij werd wel berispt – maar de klagers hoorden daar niets van. Het doet denken aan de manier waarop Buitenlandse Zaken eerder klachten afhandelde: vorig jaar bleek dat een andere berispte ambtenaar bij hetzelfde ministerie na meldingen van seksuele intimidatie verder kon blijven werken op zijn oude werkterrein – vrouwenrechten.

CHARMEOFFENSIEF: Venezuela slaat terug. Vorige week maakte minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) bekend dat Curaçao een ‘humanitaire hub’ wordt: een doorvoerhaven om de Venezolaanse tekorten op te lossen. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Venezolaanse viceminister voor Europese Zaken, Yván Gil. Gil ziet in Nederland een ondermijnend land dat aan de leiband van de Amerikanen loopt, vertelde hij aan NRC op de Venezolaanse ambassade in Den Haag. En hij geeft meteen een inkijkje in de denkwijze van het regime-Maduro. “Er is geen honger in Venezuela.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Hij ging zich steeds meer gedragen als dictator. ‘Ik ben de PVV Rotterdam’, hield hij ons voor.”

De PVV zit met één raadslid in de Rotterdamse gemeenteraad, schrijft Trouw, en toch is er intern ruzie (te lezen via Blendle).

Correctie: In een eerdere versie van de Haagse Stemming stond dat de klachten tegen Achraf Bouali pas na zijn aantreden als Kamerlid aan het licht kwamen. De klachten waren eerder geuit; het onderzoek werd na de verkiezingen afgerond.