Verenigd Koninkrijk

Zeven Lagerhuisleden splitsen zich af van Corbyns Labourpartij

Zeven Lagerhuisleden stappen uit Labour en richten hun eigen fractie op. De parlementariërs lieten zich maandag snoeihard uit over de leiderschapsstijl van Jeremy Corbyn en de politieke richting van de grootste Britse oppositiepartij. Onder Corbyn is Labour een partij geworden die institutioneel antisemitisme tolereert, partijbelang boven landsbelang plaatst en niet genoeg weerstand biedt tegen de Brexitplannen van premier May. De zeven gaan verder als The Independent Group. De bekendste politici die uit Labour stappen zijn Luciana Berger uit Liverpool, die regelmatig met antisemitisme te maken krijgt, en Chuka Umunna, een van de grootste voorstanders voor een tweede referendum over de Brexit. In een korte verklaring zei Corbyn teleurgesteld te zijn. De partij houdt 249 zetels in het Lagerhuis over.(NRC)