Veldrijden

Van der Poel sluit topseizoen in stijl af met een dubbelslag

Mathieu van der Poel heeft zijn topseizoen in het veldrijden zondag passend afgesloten met een overwinning in het Zeeuwse Hulst. De wereldkampioen behaalde daar zijn 32ste seizoenszege. Zaterdag won Van der Poel in het Belgische Middelkerke ook de laatste veldrit in de Superprestige. Met acht zeges in acht ritten in de Superprestige evenaarde hij het record van de Belg Sven Nys uit het seizoen 2006-2007.

In Hulst was de Brit Tom Pidcock, de wereldkampioen bij de beloften, zondag als eerste weg in de Vestingcross. De Belg Toon Aerts vond de aansluiting, gevolgd door Van der Poel. Aerts moest al snel lossen en in de vijfde ronde liet Van der Poel ook de jonge Brit achter zich. Pidcock hield de koploper lang in zicht, maar werd daarna ingehaald door de Nederlander Lars van der Haar, die naar de tweede plaats reed. Pidcock finishte nog wel als derde.

Van der Poel gaat zich nu richten op het wegseizoen, waarin de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem zijn eerste koers wordt.

Ook Denise Betsema behaalde dit weekeinde een dubbelslag. Na haar overwinning zaterdag in Middelkerke was ze een dag later ook in Hulst de snelste. De renster uit Texel stond op de hoogste trede van een volledig Nederlands podium. Annemarie Worst werd tweede, Inge van der Heijden derde.

Betsema behaalde in Hulst haar dertiende zege van het seizoen, twee meer dan Sanne Cant. De Belgische wereldkampioene, zaterdag vierde in Middelkerke en winnaar van het eindklassement van de Superprestige, kwam er in de Vestingcross niet aan te pas. Ze eindigde, mede door een valpartij, niet eens bij de top-10. Daarin slaagden wel de Nederlandse rensters Ceylin del Carmen Alvarado (vijfde plaats) en Maud Kaptheijns (negende). (ANP)