Van Nieuwenhuizen: Schiphol zal ook na 2020 groeien

Luchtvaart

Schiphol moet ook na 2020 kunnen groeien. Dat vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD), bevestigt een woordvoerder maandagochtend. Ook Lelystad Airport gaat er volgens de bewindsvrouw komen.

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol werd eerder tot 2021 gemaximeerd op 500.000. De luchthaven zit daar nu al aan, doordat Schiphol sneller groeide dan verwacht.

„Ik denk niet dat je kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa”, stelde Van Nieuwenhuizen maandag in de Volkskrant.

De luchtvaartsector wil dat Schiphol verder kan groeien. Omwonenden, milieurorganisaties en lokale overheden eisen een groeistop tot en met 2023. Eind januari mislukte overleg hierover. Daarom is de keuze aan de minister, die nu spreekt over „de juiste balans” en „een puzzel”. Van Nieuwenhuizen: „Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet.”

Milieuorganisaties stellen in een reactie dat Van Nieuwenhuizen zich laat leiden „door ouderwetse ideeën” en dat zij „op ramkoers” ligt met het klimaat en met de meerderheid van Nederland. (NRC)