Trumpblog

Trump stelt nieuwe importtarieven China uit

Twee Noorse parlementariërs hebben Trump genomineerd voor zijn in hun ogen positieve bijdrage aan de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Dit blog gaat dicht

Een nieuwe week betekent een nieuw Trumpblog, dus deze editie gaat sluiten.

Lees hier verder: Vietnam zet Kim-dubbelganger uit, vlak voor de echte aankomt

Trump stelt importtarieven China uit

President Donald Trump stelt nieuwe importtarieven tegen China ter waarde van 200 miljard dollar (176 miljard euro) uit, meldt hij op Twitter. Volgens hem verlopen de gesprekken met China over een nieuwe handelsdeal goed en daarom gaat de aangekondigde verhoging van de importtarieven op bepaalde goederen van 10 procent tot 25 procent per 1 maart niet door.

"Een heel goed weekend voor de VS en China", schrijft Trump op zijn favoriete sociale medium.

I am pleased to report that the U.S. has made substantial progress in our trade talks with China on important structural issues including intellectual property protection, technology transfer, agriculture, services, currency, and many other issues. As a result of these very......

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 februari 2019

....productive talks, I will be delaying the U.S. increase in tariffs now scheduled for March 1. Assuming both sides make additional progress, we will be planning a Summit for President Xi and myself, at Mar-a-Lago, to conclude an agreement. A very good weekend for U.S. & China!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 februari 2019

Trump kondigt ook aan dat er een top komt met de Chinese president Xi Jinping in zijn resort Mar-a-Lago om de afspraken over onder meer intellectueel eigendom, technologie, de agrarische sector en beider valuta vast te leggen.

Ook de Chinese handelsdelegatie heeft laten weten dat er veel vooruitgang is geboekt in de gesprekken met de Verenigde Staten, maar waarschuwde volgens persbureau Reuters wel dat de onderhandelingen in de eindfase steeds moeilijker zullen worden.

De al maanden durende handelsoorlog tussen de VS en China zorgt voor een vertraging van de wereldwijde economische groei en voor grote onrust op de financiële markten. Trump heeft geen nieuwe deadline gesteld voor een verhoging van de importtarieven mocht een deal toch uitblijven.

Trump wijst nieuwe ambassadeur VN aan

President Donald Trump heeft de Amerikaanse ambassadeur in Canada Kelly Craft (56) genomineerd voor het ambassadeurschap bij de Verenigde Naties. Als Craft benoemd wordt, volgt ze de eind vorig jaar opgestapte Nikki Haley op. De president tweette vrijdagavond dat hij alle vertrouwen heeft in Craft. "Onder haar aanvoering zal ons land op het hoogste niveau vertegenwoordigd worden."

I am pleased to announce that Kelly Knight Craft, our current Ambassador to Canada, is being nominated to be United States Ambassador to the United Nations....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 22, 2019

Volgens persbureau AP is Craft mede op voorspraak van Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton genomineerd. Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, noemt Craft tegenover AP een "uitzonderlijke kandidaat". "Ze heeft een lange staat van dienst wat betreft het dienen van haar land."

Heather Nauert

Heather Nauert, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, leek lange tijd de gedoodverfde opvolger van Haley. "Ze is uitstekend", zei de president tegen verslaggevers. "Heather steunt me al heel lang." Nauert, een voormalig commentator van Fox News, trok zich deze week echter formeel terug: "De afgelopen maanden zijn slopend geweest voor mij en mij mijn gezin. Het is daarom beter als ik me terugtrek."

Na het wegvallen van Nauert kwam Craft snel in beeld, schrijft AP. De diplomaat werkte onder president George W. Bush al een periode bij de Verenigde Naties in New York. Als ambassadeur in Ottawa was ze betrokken bij het nieuwe Noord-Amerikaans handelsverdrag, dat de Verenigde Staten en Canada in oktober sloten.

Haley

Nikki Haley maakte in oktober bekend haar ambassadeurschap neer te leggen. In de ruim anderhalf jaar dat ze ambassadeur was, viel de voormalig gouverneur van South Carolina op door haar soms harde toon. Ze veroordeelde bijvoorbeeld openlijk de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met Oekraïne en botste regelmatig met de Russische delegatie bij de Veiligheidsraad.

Craft in november vorig jaar in Ottawa. Foto Chris Wattie/Reuters

Trump wil Rosen bij Justitie als opvolger Rosenstein

President Trump is van plan de jurist Jeffrey Rosen, onderminister van Transport, voor te dragen als onderminister van Justitie, als opvolger van Rod Rosenstein. Dat heeft het Witte Huis dinsdag laten weten, meldt AP.

Rosenstein, die verantwoordelijkheid droeg voor het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller, vertrekt naar verwachting half maart. Zijn vertrek hangt samen met de bevestiging van William Barr als minister van Justitie, vorige week. Barr is de opvolger van Jeff Sessions, die in november door Trump werd ontslagen. Het is gebruikelijk dat een nieuwe minister van Justitie een eigen plaatsvervanger krijgt.

De 60-jarige Rosen, die bij het ministerie van Transport verantwoordelijk is voor veiligheids- en technologiebeleid, werkte eerder als jurist en adviseur voor het Witte Huis van president George W. Bush.

Rosenstein, die Mueller in 2017 benoemde, verwierf als onderminister van Justitie ongekend veel bekendheid. Hij hield toezicht op het Rusland-onderzoek omdat Sessions afstand had gedaan van die verantwoordelijkheid wegens zijn eigen contacten met de Russische ambassadeur in Washington tijdens de verkiezingscampagne. Inmiddels draagt Barr verantwoordelijkheid voor het onderzoek van de speciale aanklager naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen en de vraag of de campagne van Trump met Rusland heeft samengewerkt.

Rosen heeft diverse hoge functies bekleed bij het advocatenkantoor Kirkland & Ellis, waar ook zijn nieuwe baas Barr heeft gewerkt. Zijn benoeming moet nog worden bekrachtigd door de Senaat.

Onderminister van Transport Jeffrey Rosen is door president Trump benoemd tot onderminister van Justitie, als opvolger van Rod Rosenstein. Foto Reuters

Trump formeel aangedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

President Donald Trump dingt officieel mee naar de Nobelprijs voor de Vrede. Twee Noorse politici hebben hem genomineerd, zeggen ze maandag tegen persbureau Reuters. "We hebben hem genomineerd vanwege de positieve ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland", zegt Per-Willy Amundsen, tot en met vorig jaar de Noorse Minister van Justitie. In juni vorig jaar ontmoette Trump als eerste Amerikaanse president ooit een Noord-Koreaanse leider, om te praten over ontmanteling van het atoomprogramma van het land. Volgens critici, onder wie recent de Amerikaanse vice-president Mike Pence, heeft Kim Jong-un nog weinig waargemaakt van de beloftes die hij deed tijdens de ontmoeting in Singapore.

Direct na de eerste top in juni vorig jaar deden Amundsen en zijn partijgenoot Christian Tybring-Gjedde hun nominatie op de bus. Amundsen: "Het is een hele complexe situatie, maar de spanningen tussen de Korea's zijn afgenomen. Dat komt voor een groot deel door Trumps ongebruikelijke stijl van diplomatie." Eind februari praten Noord-Korea en de Verenigde Staten verder, dan in de Vietnamese stad Hanoi.

Regeringsleiders, staatshoofden en universiteitsprofessoren mogen kandidaten aandragen voor een Nobelprijs. Het comité in Oslo nam tot en met 31 januari nominaties in ontvangst. Dat Amundsen en Tybring-Gjedde hun nominatie bekend hebben gemaakt is vrij ongebruikelijk. Genomineerden worden door het comité zelf ten minste vijftig jaar geheim gehouden. Wel liet het begin deze maand weten dat er dit jaar 304 kandidaten zijn voor de prijs: 219 individuen, en 85 organisaties. Vorig jaar wonnen gynaecoloog Denis Mukwege en activiste Nadia Murad.

Abe

De twee politici van de liberaal-conservatieve Noorse Fremskrittspartiet zijn mogelijk niet de enigen die Trump hebben aangedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. De president zei vrijdag tijdens een persconferentie bij het Witte Huis dat de Japanse premier Shinzo Abe hem ook genomineerd heeft. "Namens heel Japan heb ik het comité gevraagd u de Vredesprijs te geven", quote Trump zijn collega. "Ik zal hem wel nooit krijgen, maar dat is oké. President Obama heeft hem ook gekregen, maar die weet niet eens waarvoor."

Twitter avatar Reuters Reuters Top News Trump boasts about Nobel Peace Prize nomination for his work on North Korea https://t.co/tn3jRn4EzX

Barack Obama, toen pas net aangetreden, kreeg de prijs in 2009 voor zijn "buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken", aldus het comité toen.

Shinzo Abe ging in het Japanse parlement maandag niet in op vragen over of hij Trump zou hebben genomineerd. "Met oog op het beleid genomineerden en nomineerders niet bekend te maken, onthoud ik me van commentaar", zei hij volgens Reuters.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Lees het Trumpblog van week 7 hier terug.