Nigeriaanse verkiezingen week later wegens ‘logistieke problemen’

Uitstel

De Nigeriaanse presidentsverkiezingen die voor afgelopen zaterdag stonden gepland zijn uitgesteld naar zaterdag 23 februari. Volgens de voorzitter van de nationale kiescommissie is uitstel noodzakelijk om vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen garanderen en logistieke hindernissen te kunnen overwinnen. „Doorgaan met de verkiezingen zoals gepland, is niet langer haalbaar”, zei Mahmood Yakubu, voorzitter van de Onafhankelijke Nationale Verkiezingscommissie, uren voordat de stembureaus zouden opengaan. Volgens hem had het uitstel niks te maken met politieke druk.

De oppositie reageerde wantrouwend over het uitstel van de stembusgang. Presidentskandidaat Atiku Abubakar (72) zei in een reactie dat de regering van Muhammadu Buhari hier op heeft aangestuurd. Zijn tegenstander zou op deze manier de opkomst willen drukken en zijn winkansen vergroten.

Volgens een woordvoerder van het campagneteam van zittend president Buhari (76) wil de partij van Abubakar het verkiezingsproces in diskrediet brengen omdat ze onvoldoende steun zou hebben om te winnen. Buhari is sinds mei 2015 president van het West-Afrikaanse land. Eerder maakte hij er van 1983 tot 1985 al de dienst uit, na een militaire staatsgreep.

Voor de presidentsverkiezingen zijn ongeveer 84 miljoen kiezers geregistreerd. (NRC)