Kritische Lagerhuisleden zeggen lidmaatschap Labour op

De zeven Lagerhuisleden zijn zeer kritisch op de leiderschapsstijl van Jeremy Corbyn en de politieke richting van de grootste Britse oppositiepartij.

Chris Leslie aan het woord tijdens een persconferentie over het verlaten van Labour.
Chris Leslie aan het woord tijdens een persconferentie over het verlaten van Labour. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Zeven woedende en ontevreden Lagerhuisleden stappen uit de Britse Labour-partij en richten hun eigen fractie op. Dat maakte de groep maandagochtend bekend op een persconferentie in Londen. De zeven waren snoeihard over de leiderschapsstijl van Jeremy Corbyn en de politieke richting van de grootste Britse oppositiepartij.

Lees ook: Brussel is niet veel wijzer na bezoek May

Volgens de Lagerhuisleden is Labour onder Corbyn een partij geworden die institutioneel antisemitisme tolereert, die het partijbelang boven het landsbelang plaatst en die niet hard genoeg weerstand biedt tegen de Brexit-plannen van premier Theresa May. De zeven zullen verder gaan als The Independent Group.

De bekendste Labour-politici die uit de partij stappen zijn Luciana Berger, een Joods Lagerhuislid uit Liverpool dat regelmatig met antisemitisme te maken krijgt, en Chuka Umunna, een van de grootste voorstanders voor een tweede referendum over de Brexit. In een korte verklaring zei Corbyn teleurgesteld te zijn dat “deze Lagerhuisleden voelen dat zij niet in staat zijn samen te werken om Labour-beleid na te streven”. De Labourfractie in het Lagerhuis telde tot maandag 256 leden.

Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn I am disappointed that these MPs have felt unable to continue to work together for the Labour policies that inspired millions at the last election and saw us increase our vote by the largest share since 1945.