Eredivisie

Ajax profiteert van misstap PSV, nederlaag Feyenoord

Ajax heeft PSV weer enigszins in het vizier gekregen. De nummer twee van de eredivisie liep zondag na rust weg van NAC Breda (5-0) en verkleinde de achterstand op de koploper uit Eindhoven tot vier punten. PSV was zaterdag tegen sc Heerenveen met de schrik vrijgekomen door een gelijkmaker in extra tijd: 2-2.

Ajax begon tegen NAC met dezelfde basisspelers als afgelopen woensdag in de Champions League tegen Real Madrid (2-1 nederlaag): dus met David Neres als linksbuiten en Dusan Tadic als centrumspits. In die samenstelling wist Ajax de bezoekers maar zelden in verlegenheid te brengen. Toch kwam de ploeg van Erik ten Hag even voor rust op voorsprong via een door Tadic benutte strafschop.

In de tweede helft zorgde de ingevallen Kasper Dolberg al na acht minuten voor de 2-0. De Deense aanvaller hakte een voorzet van Hakim Ziyech met veel gevoel in de verre hoek. Daarna ging het snel: Gervane Kastaneer werkte een inzet van Nicolás Tagliafico in eigen doel en vervolgens zette Tadic Ajax met zijn vijftiende competitietreffer op 4-0. Ziyech bepaalde de eindstand op 5-0.

Feyenoord verloor zondag met 1-0 bij FC Groningen, waardoor het steeds minder zeker is van de derde plaats. De marge op AZ (3-0 zege op VVV-Venlo) is nog maar twee punten. (NRC)