De verleidingstactieken van de Haagse oppositie

De oppositiepartijen schoten dit weekend uit de startblokken met hoge ambities én strenge eisen. Minister Van Nieuwenhuizen zet de vliegdiscussie op scherp. En niet alleen de SGP blijkt een mannenbolwerk te zijn.

DE VERLEIDERS: Het gaat om 20 maart natúúrlijk allereerst om de provincies, hoor je alle politiek leiders deze dagen zeggen. Maar toch óók, vervolgen ze dan, een beetje om de Eerste Kamer. Alom heerst de verwachting dat de coalitiepartijen daar hun meerderheid gaan verliezen als de provincies in mei een nieuwe senaat kiezen. En dus lonkten de gegadigden dit weekend al volop naar het kabinet, zagen onze redacteuren in het land. Vooral op de partijbijeenkomsten van GroenLinks en Forum voor Democratie stonden macht en invloed centraal: partijleiders Klaver en Baudet wilden hun achterban het gevoel geven dat zij niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Ook de SGP en Denk, dat met partijvoorzitter Selçuk Öztürk naar de Eerste Kamer wil, legden hun ambities dit weekend op tafel. Maar daar staat wel iets tegenover.

De Verleiders II: Samenwerken willen Klaver en Baudet allebei, maar daar houden de gelijkenissen op. GroenLinks ruikt kansen om de eigen agenda te verzilveren in ruil voor steun van de partij aan het kabinet. Klaver kwam eerder al met een wetsvoorstel voor een CO2-heffing en lanceerde aan de vooravond van het congres een nieuw voorstel om de salarissen van topmannen in te perken. Het eisenpakket van Forum ziet er anders uit: het kabinet moet van die partij juist van alles terugdraaien voordat het op zijn steun kan rekenen, zo redeneert Baudet. “Een deal met ons betekent (bewindslieden) Harbers weg, Wiebes weg en Ollongren weg”, zei hij tegen NRC. “Of in ieder geval hun beleid van tafel.”

De Verleiders III: En dan was er dit weekend nog het debat tussen de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. Zes van hen schoven zondag aan bij WNL voor een debat zonder PVV-leider Geert Wilders (over het waarom ruziën WNL en Wilders nog steeds) en zonder duidelijke winnaar. FvD-voorman Henk Otten en GroenLinks-kopstuk Paul Rosenmöller werden het daar in elk geval over één ding eens: de komende verkiezingen worden “klimaatverkiezingen”.

POLDER-BAAN: Zelfs als klimaat geen issue was, zou Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) al heel wat belangen moeten verenigen in het vliegdossier. Een kant wil ze niet kiezen, maar haar uitspraken in de Volkskrant van vandaag zullen in de luchtvaartbranche op meer waardering kunnen rekenen dan bij omwonenden en milieuclubs. Zo laat de minister weten dat Schiphol wat haar betreft niet ‘op slot’ hoeft, ondanks weerstand uit de omgeving. Ook Lelystad Airport verdient volgens Van Nieuwenhuizen de kans uit te groeien tot een volwaardig vliegveld. Dat dossier is al even omstreden, met een politiek tintje: alleen de VVD is uitgesproken voorstander. De andere coalitiepartijen zien niets in de groeiplannen – en vrezen straks stemmen te verliezen in de provincies die onder de aanvliegroutes liggen.

KALIFAATKATER: Met een klassiek Twitterdreigement zette de Amerikaanse president Trump dit weekend de boel op scherp: als Europa niet snel 800 IS-strijders opneemt, laat hij ze vrij. Dat brengt ook de Nederlandse regering in een lastig parket. Over de terugname van kalifaatkinderen en -moeders was minister Grapperhaus (Justitie, CDA) tot nu toe al weifelend - eerst niet, toen wel en toen weer niet -, nu moet hij ook over de jihadisten zelf beslissen. In de Kamer is voor zo’n plan alvast weinig steun.

STRIJD DER SEKSEN: Op de kieslijsten in de provincie komen de vrouwen er bekaaid van af: alleen bij de Partij voor de Dieren is meer dan de helft van de lijsttrekkers vrouw. Vooral op rechts regeren de mannenbolwerken. Bij Forum voor Democratie vinden de vrouwen zelf dat gren probleem, zag NRC-verslaggever Lotfi el Hamidi: het geloof in de meritocratie is onwrikbaar. Bij de SGP klinkt meer berouw, in de Volkskrant. “De buitenwereld wil het erover hebben”, aldus partijleider Kees van der Staaij. “En dat is ook wel terecht.

QUOTE VAN DE DAG:

“Redenering: zodra je voedsel geeft aan verhalen over je afscheid, is het hek van de dam. Dus dan maar liegen.”

Liegen is een doodzonde onder politici, constateert Tom-Jan Meeus in zijn zaterdagcolumn, behalve als het over de eigen politieke toekomst gaat.