Britse marine grijpt in na incident met Spaans oorlogsschip Gibraltar

Een woordvoerder van Gibraltar, Brits overzees gebied in het zuidelijkste puntje van Spanje, sprak van “overlast door dwaze spelletjes”.

Al 300 jaar is Gibraltar inzet van ruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
Al 300 jaar is Gibraltar inzet van ruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Foto iStock

De Britse marine heeft zondag ingegrepen toen een Spaans oorlogsschip enkele koopvaardijschepen beval de wateren van Gibraltar te verlaten. De schepen lagen voor anker aan de oostkant van Gibraltar, een Brits gebied aan de zuidpunt van Spanje. Toen de Britten ingrepen, brak het Spaanse schip zijn actie af.

De koopvaardijschepen gaven geen gehoor aan het bevel van de Spanjaarden. Een woordvoerder van de autoriteiten van Gibraltar sprak van “overlast door dwaze spelletjes”.

Lees meer over ‘ruzie om de rots’: Lijft Spanje straks Gibraltar in? Never

Inzet van ruzie

Al driehonderd jaar is Gibraltar inzet van ruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De strategisch gelegen rots werd in 1713 aan de Britten toegekend bij de Vrede van Utrecht. Bijna 99 procent van de bewoners stemde in 2002 tegen een gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit, dus bleef de rots een Brits overzees gebied. Bij het Brexit-referendum stemde bijna 96 procent voor het blijven in de EU.

In 2017 was er ook al een conflict tussen Spanje en Gibraltar. Een Spaans schip voer toen zonder toestemming de territoriale wateren binnen.

Gibraltar heeft circa dertigduizend inwoners, niet meer dan een groot Engels dorp. Door de naderende Brexit zijn de spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje over de rots toegenomen. De Spanjaarden hebben een vetorecht gekregen bij toekomstige onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de handelsbetrekkingen van Gibraltar met de EU.

Correctie (18 februari 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de schepen in de haven van Gibraltar lagen. Ze lagen ten oosten van de rots; de haven bevindt zich juist aan de westkant. Dat is hierboven aangepast.