Atletiek

Sifan Hassan snelt in Monaco Run naar nieuw wereldrecord op 5 kilometer

Sifan HassanFoto Jasper Jacobs/Belga
Sifan HassanFoto Jasper Jacobs/Belga

Sifan Hassan heeft zondag in Monaco het wereldrecord op de 5 kilometer op de weg verbeterd. De Nederlandse atlete passeerde de finish na 14 minuten en 44 seconden. Er is in het verleden onder de tijd van Hassan gelopen, maar de internationale atletiekfederatie IAAF hanteert pas sinds begin 2018 een officieel wereldrecord op de vijf kilometer op de weg.

Hassan was opgetogen na de finish van de Monaco Run: „De eerste 3 kilometer gingen te langzaam. Toen had ik het eigenlijk al opgegeven. Maar toen ik over de finish kwam zeiden ze dat ik het [record] had. Ik ben hier heel blij mee.”

Ook bij de mannen werd een nieuwe toptijd gelopen. De Zwitser Julien Wanders kwam binnen na 13 minuten en 29 seconden. Het oude record (13.30) stond op naam van de Keniaan Bernard Kibet.

Hassan kondigde na afloop van de Monaco Run aan dat ze eind maart meedoet aan het WK veldlopen in het Deense Aarhus. In december ontbrak ze in Tilburg bij het EK veldlopen en ook laat ze het indoorseizoen aan zich voorbijgaan. Maar het WK veldlopen past wel in haar voorbereiding op het zomerseizoen. „Ik heb al eens het EK cross gewonnen en ik heb onwijs veel zin in het WK. Ik vind crossen leuk om te doen”, zei ze in Monaco.

De geboren Ethiopische, die als jong meisje in Nederland asiel aanvroeg en in 2013 de Nederlandse nationaliteit verkreeg, won in 2015 het EK veldlopen in het Franse Hyères. De veelzijdig atlete beleefde in 2018 een topjaar met Europees goud in Berlijn op de 5.000 meter en een Europees record op die afstand (14.22,34). Bij haar eerste serieuze poging op de halve marathon liep ze in Kopenhagen meteen een Europees record (1.05.15). Ook haalde ze in 2018 zilver op de 3.000 meter en brons op de 1.500 meter bij de WK indoor. (ANP)